Звездата по американски футбол Ръсел Окънг е първият от този спорт, който настояваше да получава заплатата си, възлизаща на 13 млн. долара месечно, в биткойн. Сега желанието му е изпълнено, което го превръща в първия футболист, постигнал това. Но трябва да имаме едно наум.

Всъщност Окънг технически получава възнаграждението си в долари, след което обменя част от него в криптовалутата, предаде Zero Hedge. Плащането в долари беше потвърдено и от отбора му, Carolina Panthers. "И все пак това в голяма степен показва възприятието на биткойн сред масите", изтъкват от изданието.

Спортистът настоява криптовалутата да бъде възприета в Националната футболна лига от поне две години, а новината за "заплащането" му в биткойн беше разпространена, след като самият той туитна, че му плащат по този начин. Всъщност той публикува общо 14 туита за това. На какво се дължи това?

"Твърденията на Окънг в Twitter, че "му се плаща в биткойн", изглежда е опит да се подпомогне компанията Zap, която ви позволява да обмените определен процент от възнаграждението си в биткойн", посочват от The Verge. "Може би именно сделка със стартъпа е причината Окънг да туитне 14 пъти във вторник, че му се плаща в биткойн."

И докато контрактът между спортиста и компанията е изцяло спекулативен засега, той все пак има силен интерес да привлича вниманието към криптовалутата, защото колкото повече хора я използват, толкова повече нейната цена ще расте.

"Независимо от мотива му, не може да се отрече, че възприемането на биткойн продължава да се движи в позитивна посока. А Окънг не е просто поредния лаик, хванал се на въдицата на биткойн - всъщност в Twitter той демонстрира значително по-големи познания от средностатистическия играч от Националната футболна лига", изтъкват от Zero Hedge.