В навечерието на Световния ден на бежанците, 41 мултинационални компании поеха публичен ангажимент да предоставят умения, препитание и професионални контакти за над 250 000 бежанци, намиращи се на територията на Европа, съобщава CNN.

Сред фирмите са Accenture, Adidas, Adecco, Amazon, BP, Cisco, Generali, Hilton, Hyatt, L"Oreal Group, Microsoft, Pfizer и Starbucks.

Контекст: Според оценките на ООН по света в момента има 35 млн. бежанци, като една трета от тях - 12 млн., са в Европа. Освен тях има и милиони мигранти, които все още нямат статут.

Какво работят украинските бежанци в Европа и какви заплати получават (у нас)

Какво работят украинските бежанци в Европа и какви заплати получават (у нас)

Основната бариера за украинците е владеенето на езици

Сред бежанците украинците за броени месеци станаха най-голямата група - над 5 млн. души, избягали от войната.

Детайли: Инициативата на големите компании е насочена към хора от всички национаности, но специален акцент са именно украинците. "Тъй като не се вижда краят на руската инвазия в Украйна и Европейският съюз приема милиони украинци, е наложително на бежанците да се предложи по-дългосрочно включване и надежда чрез интеграция на пазара на труда", коментира зам.-председателят на Европейската комисия Маргаритис Схинас.

Колко са наетите на трудов договор у нас украински бежанци и какво работят

Колко са наетите на трудов договор у нас украински бежанци и какво работят

Как държавата ги подпомага

Някои от компаниите, които ще назначават бежанци, вече го правят активно. Други, като Cisco, ще обучат на програмиране и киберсигурност 10 000 бежанци и ще имат възможност да кандидатстват за работа в компанията.

Какво следва: Компаниите ще трябва да изпълнят ангажиментите си към бежанците през следващите 3 години.