Президентът Джо Байдън разшири забраната за търговия с китайски компании от ерата на Тръмп. В "черния списък" влязоха десетки китайски фирми, които според Вашингтон са свързани с китайската армия, съобщи CNN.

Байдън издаде заповед, която забранява на американците да притежават или търгуват ценни книжа, свързани с 59 компании, като се позовава на заплахата от китайската технология за наблюдение. Оригиналната заповед, подписана от бившия президент Доналд Тръмп през ноември, включва 31 китайски компании, според които администрацията "дава възможност за развитие и модернизация" на китайската армия и "пряко заплашва" американската сигурност.

Заповедта на Байдън влиза в сила на 2 август. Санкциите ще действат 5 години, ако не бъдат удължени след това. Новият "черен списък" ще замести досегашния от ерата на бившия президент Доналд Тръмп с 31 китайски фирми.

Действията на Байдън до голяма степен продължават политиката, която неговият предшественик Тръмп беше започнал срещу китайския технологичен бизнес и не само.

Сред 59-те китайски компании са Aero Engine Corporation оf China, Aerosun Corporation, Fujian Torch Electron Technology и Huawei Technologies.

Тази стъпка беше предприета, "за да гарантира, че американските инвестиции не подкрепят китайски компании, които подкопават сигурността или ценностите на САЩ и нашите съюзници", се казва в изявление, публикувано от Белия дом.

Заповедта все пак ще позволи на инвеститори от САЩ да извършват сделки през следващата година, за да продадат своите дялове в забранените китайски фирми.

Редица компании, които бяха в списъка на Тръмп остават и в нови черен списък, включително производителя на смартфони Huawei и доставчика на оборудване за видеонаблюдение Hikvision. Някои от най-големите телекомуникационни компании в страната, включително China Mobile, China Telecommunications и China Unicom, остават забранени.

От своя страна Министерството на външните работи на Китай заяви, че действията на Вашингтон са "пълно пренебрегване на фактите".

Няколко от компаниите, които попадат и в двата списъка, отхвърлиха твърденията, че са свързани с китайските военни.