Създателят на световният онлайн търговец Alibaba, Джак Ма напусна страната, след като разкритикува решението на китайските власти да отменят IPO-то на Ant Group, пише Bloomberg. Според агенцията , китайските власти се опитват да върнат световно известния бизнесмен в родината му, за да създадат "благоприятен имидж" за частния бизнес.

Китайските власти се опитаха да репатрират Джак Ма, основател на Alibaba и fintech Ant Group, който напусна страната, след като разкритикува решението на китайските власти да отменят IPO на Ant Group, съобщава Bloommerg, позовавайки се на хора, запознати с въпроса.

Управляващите в Пекин се опитват да убедят Ма да се върне и да помогне да се демонстрира подкрепата на правителството за бизнес общността, пише Bloommerg. Въпреки това, според източниците на агенцията, Джак Ма предпочита да остане в чужбина, като обръща повече внимание на изследванията в областта на селскостопанските технологии.

Къде е Джак Ма?

Къде е Джак Ма?

Нови твърдения дават възможен отговор

Бизнесменът също каза на висшите мениджъри на Ant Group и Alibaba, че не трябва да очакват от него да се върне в Китай, но "той е отдаден на успеха им дори от разстояние", научи Bloomberg . Агенцията отбелязва, че позицията на Ма "подкопава желанието на Китай да демонстрира подкрепа за развива частния бизнес".

Докато китайският лидер Си Дзинпин консолидира властта и се фокусира отново върху икономиката, новият ръководен екип на страната иска да създаде благоприятен за бизнеса образ.

Джак Ма изчезна от публичната арена, след като разкритикува решението на китайските власти да отменят IPO-то на Ant Group. Компанията трябваше да стартира най-голямото си IPO в историята през 2020 г., като листне акции на стойност 34 милиарда долара при оценка от над 313 милиарда долара на фондовите борси в Шанхай и Хонконг. Излизането на борсата обаче трябваше да бъде отменено няколко дни преди началото, тъй като китайските власти говориха. Това беше голяма неприятна изненада за инвеститорите - обемът на поръчките достигна 3 трилиона долара.

През април 2021 г. китайските антитръстови регулатори наложиха на Alibaba рекордната глоба в китайската история от 2,78 милиарда долара, за нарушаване на конкуренцията.

През ноември 2022 FT съобщи , че Ма вече е напуснал Китай преди шест месеца и живее в Япония. Вестникът съобщи, че милиардерът е напуснал страната на фона на "продължаващите репресии на Пекин срещу технологичния сектор на страната и нейните най-влиятелни бизнесмени". Източници на изданието казаха, че Джак Ма живее в центъра на Токио, заедно със семейството си е посетил горещи извори и ски курорти в Япония, а също така е пътувал до Съединените щати и Израел.

Милиардерът Джак Ма се отказва от контрола над финтех гиганта Ant Group

Милиардерът Джак Ма се отказва от контрола над финтех гиганта Ant Group

Той рядко е виждан на публично място, откакто критикува финансовия сектор на Китай през 2020 г.

В началото на януари стана известно, че бизнесменът ще загуби контрол над най-голямата китайска финтех група Ant Group - бордът на директорите на компанията взе съответното решение. След корекция делът на Ма в гласуването ще бъде около 6,2%, припомня RBC.