Милиардерът, основател на Ant Group, Джак Ма, ще се откаже от контрола над китайския финтех гигант след регулаторни репресии. Според Ant Group след промяната никой няма да има цялостен контрол върху групата, пише BBC.

Милиардерът Ма рядко е виждан на публично място, откакто критикува финансовия сектор на Китай през 2020 г. След тази критика планираното предлагане на фондовия пазар на Ant Group беше внезапно спряно.

Ant Group управлява основната система за онлайн разплащания в Китай Alipay. Ма е бивш учител по английски, основал гиганта за електронна търговия Alibaba и непряко контролира повече от 50% от Ant Group.

След промените в управленската структура, той ще контролира малко над 6%, според изявление на Ant Group.

През ноември 2020 г. предлагането на фондовия пазар на Ant за 26 милиарда долара, което би било най-голямото в света, беше отменено в последния момент. Китайските власти посочиха "основни проблеми" при регулирането на компанията.

Според анализатори това беше опит на китайското правителство да унижи компания, която е станала твърде мощна, както и лидер, който е станал твърде откровен.

След провала на дебюта на борсовото предлагане, което трябваше да превърне Ма в най-богатия човек в Китай, той изчезна за три месеца, което предизвика спекулации относно местонахождението му. В крайна сметка той се появи отново, но оттогава избягва светлините на прожекторите.

Ма контролира Ant чрез своя дял и като действа съвместно с други акционери. Акционерите обаче ще използват правото си на глас, и ще гласуват независимо. Акционерната структура също ще се промени.

"Напускането на Джак Ма от Ant Financial показва решимостта на китайското ръководство да намали влиянието на големите частни инвеститори", смята Андрю Колиър, управляващ директор на Orient Capital Research.