Европейският съюз планира да забрани сделки с имоти на руски граждани, като част от шестия си пакет от санкции, предназначени да увеличат натиска върху руския президент Владимир Путин.

Плановете на Брюксел са да бъдат забранени продажбата или прехвърлянето, пряко или косвено, на "права на собственост върху недвижими имоти, намиращи се на територията на Съюза или дялове в предприятия за колективно инвестиране, предоставящи експозиция на подобни недвижими имоти", гласи правният текст, цитиран от Bloomberg News.

Игра на санкции: Ето защо Западът щади някои руски олигарси, а други не

Игра на санкции: Ето защо Западът щади някои руски олигарси, а други не

Отговорът е комбинация от политически, икономически и геостратегически съображения

Санкцията трябва да бъде одобрена от държавите-членки на ЕС тази седмица, преди да влезе в сила - и може да подлежи на промяна.

Забраната ще важи за руснаци, които не са граждани на ЕС и нямат разрешение за пребиваване в страни-членки на ЕС. Не се отнася за тези, които имат гражданство или пребиваване в Европейското икономическо пространство или Швейцария.

Много руски милиардери придобиха собственост в ЕС след разпадането на Съветския съюз, тъй като преместиха част или по-голямата част от богатството си извън родината си. Роман Абрамович притежава замък от 26 000 квадратни фута във Франция с басейн на покрива, докато Сюлейман Керимов е свързан с имот от висок клас в страната с тенис корт и гигантски овален открит басейн.

Най-голямата и луксозна яхта в света беше "задържана" в Германия

Най-голямата и луксозна яхта в света беше "задържана" в Германия

Луксозното имущество сред руския елит привлече особено голямо внимание след началото на войната

ЕС вече предприе строги действия заедно със САЩ и Обединеното кралство по отношение на други луксозни активи за свръхбогатите на Русия. Повече от дузина суперяхти бяха конфискувани или конфискувани в европейски пристанища от началото на войната в Украйна като част от усилията за санкции, наложени срещу руски милиардери.

Един от най-големите и скъпи от задържаните плавателни съдове е Dilbar, 156-метрова (512-фута) моторна яхта, собственост на Алишер Усманов, който е санкциониран от САЩ, Великобритания и ЕС.

Какво се случва с имотите на руснаците и украинците по морето?

Какво се случва с имотите на руснаците и украинците по морето?

Фирмите, които стопанисват и поддържат имоти на чужденци не получават парите за услугите си