Европейската комисия оттегли внесеното предложение за лимит на роуминга от 90 дни годишно.

Планът обаче се превърна в спорна новина за потребителите, заради което председателят на изпълнителния орган на ЕС Жан-Клод Юнкер се отказа от предложението да се въведе подобно ограничение за таксите по мобилния роуминг, пише politico.eu.

Проектното предложение привлече множество негативни реакции.

Първоначалната идея беше таксите да бъдат премахнати при предвижване между границите на страни членки на ЕС в средата на 2017 година.

От Комисията заявиха, че пращат проекта обратно на чертожната дъска и нововъведенията ще се преразгледат, за да се появят в нова версия.

Бурните емоции от страна на граждани дойдоха непосредствено след обявяването, че роумингът в ЕС отпада, но само за 90 дни годишно.

Новите правила за използването на мрежите, предложени от Брюксел, щяха да позволят на потребителите да пращат съобщения и да провеждат разговори зад граница на цени, съгласувани за вътрешна употреба.

През 2015 година от ЕК обявиха, че правят планове роумингът в ЕС да стане безплатен, но в началото на седмицата внесоха предложение за лимит от 90 дни на година, което провокира остри реакции от страна на потребителите.