Европейският съюз вероятно ще предложи прекратяването на неналожителните пътувания от САЩ заради разпространението на коронавируса, съобщава The Wall Street Journal, цитирайки дипломати. Европейските власти обмислят хода през последния месец заради по-високия брой заразени в Щатите.

Миналата седмица Словения, която председателства Европейския съвет, препоръча премахването на САЩ и пет други държави от списъка със страни, от които са позволени неналожителните пътувания. Решение се очаква днес, като по информация от дипломатите няма страни, които да се противипоставят.

ЕС обновява списъка си на всеки две седмици. Той не е задължителен за държавите, но обичайно се спазва. Все пак някои държави могат да позволят пътувания на ваксинирани. Вашингтон в момента е издал забрана на неналожителните пътувания от Европа.

По-рано през август президентът на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен предупреди, че ЕС няма да позволи липсата на реципрочност да продължи. Въпросът бе повдигнат и от германския канцлер Ангела Меркел по време на визита във Вашингтон миналия месец.