Външните министри от държавите-членки на Европейския съюз постигнаха съгласие да замразят високопоставените контакти с Турция и да спрат потока на средства към страната по споразумението от 2016 г., предава Bloomberg. Засега ЕС се въздържа от конкретни санкции срещу турските компании, въпреки че работи по такива.

Мерките идват заради спора, възникнал около газовото находище, открито край Кипър. Турция обаче има претенции към него и вече изпрати два проучвателни кораба в региона.

Спорът в Брюксел идва в деликатен за южната ни съседка момент, в който тя е под опасност от санкции и от Съединените американски щати заради покупката на руските S-400. Вашингтон също призова Анкара да се изтегли от водите на Кипър.

Над активите в Турция натежава и решението на турския президент Реджеп Тайп Ердоган да смени гуверньора на централната банка.

ЕС засега се въздържа от санкции, за да не постави под опасност споразумението от 2016 г., според което Турция ще задържи имигрантите от Сирия и други страни в замяна на финансова помощ. Възможни санкции могат да бъдат насочени срещу компании и физически лица.

По-късно Анкара заяви, че мерките няма да спрат действията на страната.

ЕС е готова да зашлеви Турция със санкции заради газовото находище край Кипър

ЕС е готова да зашлеви Турция със санкции заради газовото находище край Кипър

Анкара скоро може да понесе и удар от САЩ заради руско въоръжение