Лидерите на Европейския съюз заплашиха Турция със санкции заради спора, възникнал около газовото находище, открито край Кипър, пише The Wall Street Journal. Безпрецедентният ход на Брюксел идва, след като турският президент Реджеп Тайп Ердоган вече е изправен пред заплаха от скорошни американски санкции заради планираната покупка на руския зенитно-ракетен комплекс S-400.

Едновременни мерки от Европа и САЩ срещу турската държава, компании и лица може да изолира страната в момент, в който напрежението в Близкия изток се покачва. Ердоган многократно подминаваше предупрежденията на Вашингтон и се присмиваше на европейските лидери, давайки сигнал, че Турция ще купи руското въоръжение и ще започне проучвания за газ в спорното находище.

Вашингтон иска да накаже Анкара със сурови санкции заради покупката на руските S-400

Вашингтон иска да накаже Анкара със сурови санкции заради покупката на руските S-400

Американските власти обмислят 3 пакета ограничения за южната ни съседка

Лидерите на ЕС повишиха залога, след като бяха призовани от Кипър и Гърция. Ходът дойде заради втория плавателен съд, пратен в региона. Турция започна проучвателните дейности през май на запад от Кипър, създавайки си критики от ЕС и САЩ.

"ЕС ще продължи да следи развитието отблизо и е готова да отговори подобаващо и в пълна солидарност с Кипър", заявиха лидерите в общо изявление, от което става ясно, че се обсъждат и санкции. Източник на изданието посочва, че това може да се случи още през лятото. "Това, което Турция прави в териториалните води на Кипър, е абсолютно неприемливо", заяви президентът на Комисията Жан-Клод Юнкер. И обеща отговорът на ЕС да не е "мек".

Откритото газово находище в Кипър е изчислявано на между 30 и 40 милиарда долара

Откритото газово находище в Кипър е изчислявано на между 30 и 40 милиарда долара

Обемът на синьото гориво там е достатъчен, за да покрие потреблението на острова за 200 години