Стойността на откритите запаси на природен газ край Кипър може да бъде между 30 и 40 милиарда долара. Това показват първоначални изчисления, цитирани от местното издание Cypriot Phileleftheros и от Kathimerini.

Вчера американският лидер в енергийния сектор ExxonMobil съобщи, че са били открити залежи на синьо гориво в близост до кладенеца Glaucus-1, като по предварителна оценка общият обем е между 142 и 227 милиарда кубични метра.

От местните медии изчисляват, че това количество би било достатъчно, за да покрие потреблението на природен газ на острова за 200 години.

Откриха нови големи запаси от природен газ край Кипър

Откриха нови големи запаси от природен газ край Кипър

По предварителна оценка те могат да достигнат над 200 млрд. куб. метра

През следващите месеци предстои ExxonMobil да извършат по-задълбочен анализ, за да дадат изчерпателна информация за потенциала на находището.

Експерти от консултантската компания Wood Mackenzie са коментирали пред Reuters, че обемът на открития природен газ е много по-голям от този в находището "Калипсо", което се експлоатира от италианската ENI и френската Total.

В настоящият проект 60% са собственост на кипърското дъщерно дружество на ExxonMobil, а останалата част държи Qatar Petroleum.