Европейските депутати подкрепиха амбициозната цел за намаляване на нивата въглероден оксид при автомобилите и вановете с 45 процента до 2030 година, предава Reuters. Гласуваните в Комисията за околна среда промени предвиждат и 20% намаление до 2025 година.

Първоначалното предложените от ЕК цели бяха 15% до 2025 г. и 30 процента до 2030 г., в сравнение с нивата от 2021 година. Представители на най-голямата политическа група - ЕНП - не подкрепиха промените.

Ако те бъдат одобрени в пленарна зала през следващия месец, депутатите ще трябва да се подготвят за тежки преговори с 28-те национални правителства по окончателното законодателство. Държави с големи автомобилни индустрии се страхуват, че по-тежките ограничения може да им костват икономически растеж и работни места.

Целта на новите правила е да намали изпускането на парникови газове с поне 40% до 2030 година спрямо нивата от 1990 година. Те ще въведат и кредитна система за производителите, което да ги насърчи да произвеждат електромобили. За надхвърляне на CO2 лимитите ще има глоби.

Броят на електромобилите в България се удвои

Броят на електромобилите в България се удвои

Колко от колите у нас са на бензин и дизел и кои са най-популярните марки нови автомобили?