Освен, че почти всяка година оглавява първото място в света като най-доброто място за живеене на планетата и за най-щастливите хора, Финландия е страната с най-добрата пенсионна система в света. Това показва световен анализ на Blacktower Financial Management Group, който изследва публичните разходи, възрастта за пенсиониране и средните вноски на глава от населението.

Скандинавската държава заема първото място благодарение на високите си публични разходи за пенсии, които са в размер на 13,4% от нейния БВП, както и заради големия процент от населението, което всеки месец плаща вноски за пенсия - почти 90%.

Финландия за четвърти пореден път е обявена за най-щастливата държава в света

Финландия за четвърти пореден път е обявена за най-щастливата държава в света

Най-нещастните държави според доклада на ООН са Зимбабве и Танзания

И петте най-добри пенсиони системи в света са в Европа. Втората и третата позиция в класацията заемат Полша и Швеция като и двете държави имат средна възраст за пенсиониране 65 години, под средната стойност за света от 66 години.

"Това проучване трябва сериозно да се вземе предвид, когато човек решава в коя държава иска да живее и работи", казва Гавин Плюк, който е управляващ директор на Blacktower Financial Management.

И това наистина е така. Предвид лошото състояние на българските пенсионери като цяло, все повече наши сънародници избират да натрупат години трудов стаж в чужбина. Защото неизбежно това ще се отрази на бъдещото по-комфортно пенсиониране. 

Как Финландия намали броя на бездомните с 40%

Как Финландия намали броя на бездомните с 40%

Страната успя да постигне това за десетилетие

Ето и ТОП 5 на най-добрите държави, в които да си пенсионер:

         1. Финландия

         2. Полша

         3. Швеция

         4. Словения

         5. Франция

Най-ниската средна възраст за пенсиониране в света е 62 години и е в Словения, Гърция, Израел и Турция. В Дания пък е най-висока - средно хората там се пенсионират чак на 74 -годишна възраст. Според различни световни изследвания, най-вероятната причина за това е една от най-добрите здравни системи в света и дългата продължителност на живота.

Колкото до вноските за пенсии, в някои държави те са значително по-високи в сравнение с други. Като в Италия, където цели 33% от средната работна заплата е предназначена за пенсионно осигуряване. Други страни, в които хората плащат повече за пенсиите си са Испания с 28,3% и Чехия с 28%.

Пазарният срив отвори още повече ножицата между възможности и задължения за щатската пенсионна система

Пазарният срив отвори още повече ножицата между възможности и задължения за щатската пенсионна система

И досега фондовете страдаха от недостиг