В продължение на години държавните пенсионни планове в Съединените американски щати бяха изправени пред растяща пропаст между това, което дължат и това, което могат да си позволят, пише The New York Times.

От калифорнийския щатски пенсионен план с над 1,6 млн. лица до малки фондове за служителите на програми за контрол на популацията на комари в Илинойс, държавните пенсии за бомба с часовников механизъм за държавните финанси.

И заради пандемията този часовник започна да работи по-бързо.

Вече изпитващи хроничен недостиг, пенсионните програми понесоха огромен удар заради срива на инвестициите им. Епидемията създаде и огромен нов брой безработни и затворени бизнеси, което намалява приходите от данъци.

Двойният удар хвана фондовете неподготвени. Повечето от тях трябва да продължат да пращат чекове всеки месец на около 11 млн. американци.

Миналата седмица Moody"s изчисли, че щатските и местни пенсионни фондове са загубили $1 трлн. заради разпродажбите на пазарите. Самите фондове не преодставят тримесечни отчети.

Един от проблемите пред тях е, че през последните десетилетия те решиха да инвестират в по-рискови активи като акции, вместо да събират повече пари от данъкоплатците. Към 2018 г. щатските пенсионни фондове бяха инвестирали около 74% от активите си в акции, суровини и хеджфондове.

Огромната щатска пенсионна система на Калифорния показва какъв е размерът на щетите. От средата на февруари общата стойност на инвестициите е намаляла с $69 млрд. от общо $404 млрд. Дори и тогава тези средства бяха далеч от нужните за изплащане на пенсиите.