Италия обмисля увеличаване на военните разходи с около 1,5 милиарда евро. Това може да предизвика напрежение в управляващата коалиция на премиера Марио Драги.

Правителството може да разшири военните разходи тази година като част от мерките за разпределяне на 2% от продукцията й за отбранителния сектор до 2028 г.,предава Bloomberg позовавайки се на източници. Все още не е взето окончателно решение.

Очаква се Драги да представи нова икономическа и финансова стратегия за 2023-2025 г. следващата седмица, а прогнозата за растеж на страната ще е намалена до под 3%, смятат източниците.

Очаква се документът да се отнася до необходимостта да се харчат повече за отбрана, без да се дава точна цифра и да се вземе предвид въздействието на руската инвазия в Украйна, както и продължаващата подкрепа от фондовете на Европейския съюз за възстановяване.

Намерението на Драги да изпълни ангажимента си към партньорите от НАТО за увеличаване на военните разходи до 2% от брутния вътрешен продукт беше критикувано от бившия премиер Джузепе Конте. Той е ръководител на най-голямата партия в италианския парламент.

По време на правителствата на Конте бюджетът за отбрана на Италия нарасна до 24,6 милиарда евро през 2021 г. от 21 милиарда евро през 2018 г.

По време на срещата на Конте и Драги, премиерът увери, че Италия възнамерява да спазва ангажимента си за разходи към военния алианс и че политическата стабилност е заложена на карта.