Германската самолетна компания Lufthansa и френско-холандският алианс Air France-KLM са написали писмо до Европейската комисия. В него те призовават Брюксел да ги защити от европейската експанзия на близкоизточните авиокомпании, съобщава Reuters.

"Невероятно бързото развитие на близкоизточните авиокомпании в Европа пред последните 10 годни повлия негативно на европейския авиационен сектор" се казва в писмото адресирано до комисаря по транспорта Виолета Булц.

Авторите на посланието подчертават, че "краткосрочните преимущества за европейските потребители под формата на изключително ниските тарифи ще продължат, докато на европейските превозвачи се поставят "пръти в колелата".

Lufthansa и Air France-KLM искат да се наложат ясни понятия за търговска практика, която нарушава законите на конкуренцията. А така също да се предвидят санкции като ограничения на трафика при нарушения на тези правила.

Европейските превозвачи не за първи път повдигат проблемите с нарастващата и според тях нелоялна конкуренция от страна на авиокомпании като Emirates, Qatar Airways и Etihad.

Алиансът Air France-KLM още в средата на 2015 година предложи на Европейската комисия да създаде нещо подобно на СТО (Световна търговска организация) за въздушния транспорт. Институцията би могла да регулира спорове по повод проблема с държавното финансиране на самолетните компании.

По данни на френското издание Le Figaro, за последните десет години близкоизточните превозвачи Etihad, Qatar Airways и Emirates са получили финансова подкрепа сума в размер на 37 милиарда евро от своите правителства, участващи като акционери в компаниите.