Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК+) се раширява. Бразилия ще се присъедини към участниците в споразумението ОПЕК+ от януари 2024 г., съобщи за Интерфакс източник от една от делегациите на организацията.

В същото време, за Бразилия все още не е определена квота за ограничаване на добива на нефт, отбелязва Bloomberg. Припомняме, че Бразилия е от 5-те страни основателки на БРИКС и е седма в света по брой на населението (над 217 млн. човека).

БРИКС се разширява с още 6 държави

БРИКС се разширява с още 6 държави

Решенията от срещата "на върха" в Йоханесбург

Бразилия е сред страните в света, които активно увеличават добева на петрол. Според последния доклад на Международната агенция за енергия (МАЕ) - който се позовава на данни от бразилската Национална агенция за петрол, природен газ и биогорива (Agencia Nacional do Petroleo, Gas Natural e Biocombustiveis) - добивът на петрол в страната възлиза на 3,7 милиона барела на денонощие.

ОПЕК+ обсъжда ново свиване добива на петрол

ОПЕК+ обсъжда ново свиване добива на петрол

Не всички държави от организацията са съгласни

По официални данни на бразилската държавна агенция, през третото тримесечие на 2023 г. износът е бил средно 1,8 милиона барела на денонощие - което е с 350 хиляди барела на денонощие (25%) повече отколкото през първото тримесечие, както и с 530 хиляди барела на денонощие (40%) повече спрямо третото тримесечие на миналата година.

Руски бизнесмен купи два рудника в Бразилия - за $1 милиард

Руски бизнесмен купи два рудника в Бразилия - за $1 милиард

Планира се по-нататъшната обработка на продукцията да е в Европа