В случай че Москва отговори с ограничения в областта на енергетиката в отговор на нови санкции от ЕС, това може да се окаже проблем за България, коментира премиерът Кирил Петков в интервю за рубриката Hardtalk на ВВС, съобщи БГНЕС.

Петков добави, че е обсъдил с Европейската комисия план за действие в такава ситуация: "Ако този много лош сценарий се осъществи, ние ще се справим, но ще бъдем принудени да ограничим износа на ток. Общият европейски пазар ще трябва да направи изключение само за този период този път".

"България все още е нетен износител на електроенергия и може би за кратък период, може да има прекъсвания на износа", посочва премиерът.

По думите му, "в момента много бързо изграждаме газовата връзка с Гърция, откъдето можем да имаме достъп до други източници на синьо гориво. Тази газова връзка е с най-висок приоритет, очакваме да се случи в следващите 4-5 месеца".

Петков подчертава, че "активно се опитваме да намалим тези енертийни рискове, но е важно да се отбележи, че те трябва да бъдат поети солидарно от Европейския съюз и НАТО".

Интерконекторната газова връзка с Гърция се очаква да е готова до месеци

Интерконекторната газова връзка с Гърция се очаква да е готова до месеци

Има възможност за по-сериозно сътрудничество между България и Гърция при вноса и износа на електроенергия, смята премиерът Кирил Петков