Днес Народното събрание прие решение да бъде въвеведена забрана за износ на горива, произведени от руски петрол, като забрата влиза в сила от от 1-ви януари 2024 година. Освен това, както вече беше обсъждано, сега се прие решение от парламента, от 1-ви март следващата година рафинерията на "Лукойл" в Бургас да спре да работи с руски нефт.

Гласуването в парламента стана, като без дебат и със 144 гласа "за", парламентът въведе забрана за износ на горива, произведени от руски петрол от 1-ви януари, а от 1-ви март се спира работата на "Нефтохим Булгас" с руски нефт. Така страната ни прекратява предсрочно одобрената от Еврокомисията дерогация за внос на руски петрол, която беше в сила до края на 2024 година.

"Лукойл" се подготвя да продаде бизнеса си в България

"Лукойл" се подготвя да продаде бизнеса си в България

Компанията преразглежда стратегията си у нас

Решения днес по други важни енергийни въпроси

Освен това, днес депутатите решиха още да отпадне търговската такса от 20 лв. за мегаватчас върху вноса и транзита на руски природен газ, която важеше съвсем за кратко време. До отпадането на таксата се стигна, след като Унгария заплаши да ни наложи "вето" за присъединяването към Шенген.

С цел изграждане на 7-ми и 8-ми блок на АЕЦ "Козлодуй" по технологията АР1000, парламентът реши да се увеличи капиталът на дружеството с 1,5 милиарда лева. При гласуването в Народното събрание, "за" бяха 143 гласа.

Компания на бивш топ мениджър на "Лукойл" се премести от ОАЕ в Русия

Компания на бивш топ мениджър на "Лукойл" се премести от ОАЕ в Русия

Каква е причината