Компанията Maslior Investments Limited, регистрирана през януари 2019 г. в Обединените арабски емирства (ОАЕ), се премести в специалния административен район на Калининград. Съответният запис се появи в Единния държавен регистър на юридическите лица в Русия на 13 декември, съобщи Интерфакс.

В информацията за учредителите на юридическото лице се посочва бившият топ мениджър на "Лукойл", Валерий Суботин. Той идва в "Лукойл" в края на 90-те години на миналия век, а става старши вицепрезидент през 2016 година. От 1 февруари 2017 г. Суботин не работи в компанията, която е най-голямата частна петролна компания в Русия.

Според извлечение от Единния държавен регистър на юридическите лица, Суботин притежава 100% от Управляващото дружество "Нова технологична компания" и 99% от Управляващото дружество "Комплекс за претоварване на корабни товари Висоцк". Наскоро Суботин е станал собственик на 100% от проект за метанол в Ленинградска област, който преди това е принадлежал на кипърската офшорна компания Valna Holding Cyprus Limited. Капацитетът на комплекса за производство на метанол се оценява на 1,6 милиона тона годишно, обемът на инвестициите е 1,5 милиарда долара. Произведената продукция е основно за износ, което ще става през терминал за нехтопродукти на "Лукойл".

Случаите на компании, които се преместват от ОАЕ в руски специални административни райони, все още са редки. Общо, по данни на Министерството на икономическото развитие, към средата на октомври в руските специални административни райони има регистрации на компании, от които 141 компании са се преместили през 2023 година.

"Лукойл" се подготвя да продаде бизнеса си в България

"Лукойл" се подготвя да продаде бизнеса си в България

Компанията преразглежда стратегията си у нас