Саудитска Арабия обеща инвестиции на стойност $20 милиарда в Пакистан, която търси начин да подкрепи крехката си икономика, предава BBC. Споразумението идва по време на редица визити из Азия на принц Мохамед бин Салман.

Сделките включват и петролна рафинерия на стойност $8 милиарда в пристанищния град Гуадар. Двете страни подписаха и няколко допълнителни споразумения за разбирателство в сектори като енергетика, петрохимикали и мини.

Пакистан отчаяно се нуждае от свежи средства. В чуждестранните резерви на централната банка на азиатската страна има едва $8 милиарда и държавата се е запътила към криза.

Саудитска Арабия инвестира $10 милиарда в петролна рафинерия в Пакистан

Саудитска Арабия инвестира $10 милиарда в петролна рафинерия в Пакистан

Принц Мохамед бин Салман ще подпише споразумението през февруари

Премиерът Имран Кан търси помощ от приятелски държави, за да намали размера на помощта, която страната ще поиска от Международния валутен фонд. От края на 80-те години на миналия век, това е 13-тия пакет. А Рияд вече е предоставила заем от $6 милиарда.

Пакистан е първата спирка от азиатския тур на принца. Във вторник той ще е в Индия, а в четвъртък и петък - в Китай. Мохамед бин Салман търси начин да изчисти международния си имидж след убийството на журналиста Джамал Кашоги в саудитското посолство в Турция през октомври.

Пакистан търси $500 милиона от диаспората си

Пакистан търси $500 милиона от диаспората си

Исламабад ще пусне и облигации за $3 милиарда, насочени към пакистанците, живеещи в чужбина