Венецуелското правителство е готово да прехвърли контрола върху държавната петролна компания PDVSA на руската Роснефт. Това съобщава местният вестник El Nacional, позовавайки се на източници в енергийния сектор на републиката.

Предложението да се прехвърли управлението на PDVSA на Роснефт идва от венецуелските власти, като с помощта на сделката те искат да постигнат отписване на дълга си към Русия се казва в публикацията, цитирана от "Ведомости".

3 от общо 34 петролни танкера на Венецуела са "арестувани" заради неплатени дългове

3 от общо 34 петролни танкера на Венецуела са "арестувани" заради неплатени дългове

Те се намират в Сингапур и Португалия

Според El Nacional, отношението към предложението в Москва е по-скоро положително. Венецуела вече е посетена от руски експерти, които са направили оценка на ситуацията с PDVSA и жизнеспособността на предложеното споразумение. Те са заключили, че компанията трябва значително да намали персонала си, за да стане конкурентоспособна. В PDVSA официално има около 70 000 служители, въпреки че в действителност броят им достига 140 000, твърди източник на изданието.

Сега страните търсят законен начин да прехвърлят контрола върху венецуелската държавна компания на Роснефт, който би избегнал приватизацията. В съответствие с местното законодателство подобна стъпка ще трябва да получи одобрението на венецуелското Национално събрание (еднокамерен парламент), което се контролира от опозицията, отбелязва El Nacional.

Защо американските санкции срещу Венецуела са риск за руски милиарди

Защо американските санкции срещу Венецуела са риск за руски милиарди

"Роснефт" участва в няколко големи енергийни проекти в страната

Венецуелските дългове, включително задълженията по PDVSA, се оценяват на 100-150 милиарда долара, от които около 60 милиарда долара са държавни облигации. Около 20 милиарда долара са задължения към Китай, 3,15 милиарда долара са към руското правителство и 3,1 милиарда долара са на Роснефт. Венецуела дължи 5 милиарда долара на международни кредитни институции като Междуамериканската банка за развитие. Също така страната дължи големи суми и на различни доставчици.

Венецуела "отвори вратата" на "Роснефт" за контрол върху ключова петролна фирма от САЩ

Венецуела "отвори вратата" на "Роснефт" за контрол върху ключова петролна фирма от САЩ

Конгресмени алармират, че това може да застраши енергийната сигурност на Щатите