С въвеждането на американските санкции срещу венецуелската държавна петролна компания PDVSA, една друга компания от сектора може да се окаже засегната от тях - руската "Роснефт".

Главният изпълнителен директор на дружеството Игор Сечин е сред поддръжниците на правителството на венецуелския президент Николас Мадуро и през последните пет години "Роснефт" е насочила повече от 7 милиарда долара в латиноамериканската страна. По-голямата част от тях са под формата на заеми, които да бъдат изплатени с бъдещи доставки на петрол от Венецуела.

Нещо повече, в годишните доклади на руското дружество се посочва, че то е един от най-големите международни инвеститори в страната. При настоящата ситуация обаче икономическият натиск на Вашингтон върху Каракас неизбежно ще постави под риск вложенията на "Роснефт" в държавата.

"Трудната за прогнозиране икономическа ситуация във Венецуела днес оказва влияние върху отношенията между страните и отношенията между компаниите", коментира руският вицепремиер Дмитри Козак, който отговаря за ресор "Енергетика". "Би било глупаво да пренебрегваме рисковете", допълва той.

Как Китай ще излезе печеливш от санкциите на САЩ срещу Венецуела?

Как Китай ще излезе печеливш от санкциите на САЩ срещу Венецуела?

Вашингтон наложи ограничения за държавната петролна компания PDVSA

Пред журналисти в сряда руският енергиен министър Александър Новак от своя страна заяви, че американските санкции срещу PDVSA са "нелегални", както и "са в нарушение на международното право и представляват намеса в икономическата дейност" на компании, опериращи във Венецуела, пише Bloomberg.

"Роснефт" има дял в пет петролни проекта в латиноамериканската държава, в които неин партньор е PDVSA. Руското дружество също така има участие и в два проекта за добив на природен газ.

Добивът на черно гориво от първите три възлиза на 8,06 милиона тона през 2017 година, от които 3,14 милиона тона са били за "Роснефт". Това означава, че на ден около 60 000 барела са били за руската държавна компания или около 1,3% от общият й добив.

Как хаосът във Венецуела ще се отрази на петрола?

Как хаосът във Венецуела ще се отрази на петрола?

Страната е един от големите износители на черно злато за САЩ

Отпуснатите заеми на PDVSA са от още по-голямо значение за "Роснефт". През 2014 година руското дружество е предплатило бъдещи доставки на петрол на стойност от 4 милиарда долара. През периода 2016-2017 година към тази сума са добавени още 2,5 милиарда долара.

През 2017 година PDVSA е направила доставки за "Роснефт" в размер на 1,9 милиарда долара. През първите 9 месеца на 2018 година главницата по заемите е биланамалена с още 1,5 милиарда долара.

"Докато опасенията, свързани с бизнеса на "Роснефт" във Венецуела ще останат актуални докато политическата несигурност продължи, рисковете са значително по-малко критични за компанията в сравнение с преди 18 месеца заради погасяването на значителна част от задълженията от тогава до сега", заключват в свой доклад анализатори от UBS.