Президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган обяви, че страната ще предприеме стъпки за укрепване на своята средносрочна програма (MTP), а трите основни приоритета са увеличаване на публичните спестявания, приоритизиране на инвестициите и ускоряване на структурните реформи, предава Daily Sabah.

Ердоган подчертава, че неговият икономически екип е подготвил подробни стъпки за укрепване на икономическата програма, насочени срещу кризата и инфлацията.

"Имаме три основни приоритета в укрепването на МТР. Това са увеличаване на спестяванията в публичния сектор, приоритизиране на инвестициите и ускоряване на структурните реформи.

Централната банка на Турция регистрира огромна загуба от $25,2 милиарда през 2023-а

Централната банка на Турция регистрира огромна загуба от $25,2 милиарда през 2023-а

Заради депозитна схема

Турция се отказа от дългогодишната практика на облекчаване на политиката след миналогодишните президентски и парламентарни избори. Финансовата политика на Анкара осигури агресивно затягане, насочено към охлаждане на търсенето за ограничаване на свръхвисоката инфлация, възстановяване на резервите и обръщане на хроничните дефицити по текущата сметка към излишъци.

Снимка 624003

Източник: EPA/БГНЕС

Сега правителството обещава да проведе цялостни структурни реформи и да увеличи спестяванията. Министърът на финансите Мехмет Шимшек намекна за потенциални корекции в средносрочната икономическа програма и отрече слуховете, че има разногласия в правителството относно икономическата политика.

"Решени сме да намалим инфлацията, да намалим дефицита по текущата сметка, да установим бюджетна дисциплина и да разрешим финансовите ни проблеми."

На този фон Министерството на финансите вече извършва проучвания относно спестяванията в публичния сектор.

"Ние имаме предвид не само намаляване на разходите, но и да направим съществуващите разходи по-ефективни, да ги приоритизираме, така че те да допринесат повече за конкурентоспособността, ефективността и социалното благосъстояние на икономиката", гласи изявление на властите, цитирано от държавната телевизия TRT.

Без увеличение на заплатите в средата на годината

Министърът на труда и социалното осигуряване Ведат Ишъкхан от своя страна заяви, че правителството няма планове за ново увеличение на минималната заплата в средата на годината.

В допълнение към традиционната годишна ревизия, обявена през януари, месечната нетна минимална работна заплата беше повишена за първи път през последните две години, за да се облекчи натискът върху домакинствата.

Правителството сега казва, че ще се придържа към еднократното с близо 50% увеличение за 2024-а година.

Турският президент признава трудностите, причинени от високата инфлация, особено сред пенсионерите и хората с минимални доходи.

"В тази връзка нашият подход не е да прибягваме до палиативни мерки, за да изкараме деня, а по-скоро да намалим инфлацията и да осигурим трайно нарастване на благосъстоянието", отбелязва Ердоган.

"Правили сме го в миналото, ще го направим отново!"

Централната банка на Турция (CBRT) повиши ключовата си едноседмична репо лихва с 4150 базисни точки от 8,5% на 50% от миналия юни, главно за да облекчи търсенето, което е и основният двигател на инфлацията. След повишението от 500 базисни пункта от миналия месец, което смая пазарите, президентът обещава да затегне още повече паричната политика.

Финансистите очакват инфлацията да продължи да се покачва към средата на годината, преди да навлезе в рязка низходяща тенденция през втората половина на 2024-а.

Според властите, икономическият растеж на Турция ще достигне 4% тази година с положително въздействие от износа. Според прогнозите дефицитът по текущата сметка ще бъде 2,5% от брутния вътрешен продукт (БВП) в края на годината.

Последните официални данни от тази седмица показват, че дефицитът по текущата сметка на страната възлиза на около $3,26 милиарда през февруари, което е по-малко от пазарната прогноза за дефицит от $3,7 милиарда.

Търговията между Турция и Русия, която се превръща в мисия невъзможна

Търговията между Турция и Русия, която се превръща в мисия невъзможна

Дългогодишните бизнес партньори са все по-затруднени