Търговията на Турция с Русия се намира в затруднено положение и по нищо не личи да има изход от кризата. Причина за това са западните санкции, които засягат ключова линия за доставки за Москва, за която САЩ и ЕС настояват, че подпомага войната в Украйна, предава Bloomberg.

Износителите на машини, които се облагодетелстваха най-много от нарастващите доставки на Турция за Руската федерация миналата година могат да станат свидетели на спад на продажбите с $1 милиард тази година заради все по-големите списъци със санкции, насочени към артикули с потенциална военна употреба.

Снимка 629040

Източник: МО на Русия

Експерти коментират, че в момента не изглежда възможно нито един сериозен корпоративен производител на машини да поддържа предишния си интерес към Русия в лицето на нарастващия натиск върху банковата система и веригите на доставки.

Турция изненадващо повиши основния лихвен процент до 50%

Турция изненадващо повиши основния лихвен процент до 50%

Заради необузданата инфлация

Лоши новини за турския бизнес?

Това определено са лоши новини за турските компании и за опита на правителството да намали дефицита по текущата сметка. Това също така показва обаче, че санкциите на САЩ и ЕС срещу Русия са все по-ефективни.

Предварителните данни, публикувани миналата седмица от Министерството на търговията на Турция, показват, че износът за Русия е спаднал с 33,7% през първото тримесечие на 2024-а спрямо година по-рано.

Търговията между Турция и Русия се повиши след началото на войната в Украйна и това предизвика критики, а по-късно доведе и до санкции от САЩ и ЕС. Очевидно те вече дават резултат.

Турската лира поевтиня до ново дъно - каква е причината този път

Турската лира поевтиня до ново дъно - каква е причината този път

Годишната инфлация в Турция се повиши през февруари до 67,07% - най-високо ниво от две години насам