Финансовият министър Владислав Горанов за втори път успява да шокира всички с радикалните си идеи за пенсионна реформа. След като преди година разклати системата с идеята парите от универсалните фондове да могат да се прехвърлят в НОИ, сега министърът отново предлага отнемане на осигурителни права - този път чрез създаването на общ пул, в който да отидат парите от индивидуалните партиди на осигурените след навършването на пенсионна възраст, както и с отпадането на възможността неизползваната част от втората пенсия да се наследява. Затова не е изненадващо, че всички експерти, работодатели и пенсионните дружества се обявиха против прибързаната промяна, която Горанов се опитва да наложи.

Както "Сега" писа, късно в петък Министерството на финансите обяви пакет от промени в Кодекса за социално осигуряване, които уреждат начина на изплащане на пенсия от частните пенсионни фондове след 2022 г. Според тях при настъпване на пенсионирането индивидуалните партиди на хората се закриват, а парите се вливат в обща сметка, от която ще им се плаща втората пенсия. Право на избор няма, няма и наследяване на неизползваната част от индивидуалната партида след пенсиониране.

Ако натрупаното е твърде малко - втората пенсия е под 40% от социалната (46 лв. в момента), човек може да го поиска накуп или разсрочено. Ако пък втората пенсия е над социалната (115 лв. в момента), част от натрупаното в партидата може да се запази. В останалите случаи всичко отива в общия пул. Отделно има много текстове, които вероятно ще прекроят пазара, тъй като въвеждат нови изисквания към фондовете, прелицензиране и допускането на застрахователни дружества в изплащането на пенсиите.

От частните пенсионни фондове обявиха, че "тази тайна разработка" не е обсъждана с тях, и заплашиха да сезират Европейската комисия заради честите промени в нормативната уредба. Много експерти предупредиха, че отново се предлага фундаментално преобръщане на системата без разчети, финансова обосновка и оценка на въздействието. Социалният министър Ивайло Калфин също заяви, че не е запознат с предложенията на Горанов и не ги е коментирал по същество. Работодатели поискаха отлагането на проекта, докато не станат ясни резултатите от стрес тестовете на пенсионните фондове. Те трябваше да са ясни през август, но Комисията за финансов надзор ги отложи с три месеца.

Бившият социален министър Иван Нейков коментира пред "Сега", че това е промяна на модела на осигурителната система у нас. "Това е някакъв опит да се премахне заинтересоваността на хората от собствените им пари. Това е някакъв опит да превърнем втория стълб във втори поред първи стълб. Не е коректно да направиш толкова дълбоки изменения, без да направиш предварителна оценка. Как си сигурен, че защитаваш интересите на осигурените лица по този начин? Защо не вземат да обявят една национализация и да мирясаме най-после", коментира още Нейков.

"Ако не се промени сега законът, може да се стигне до ситуация, в която пенсионер е изчерпал натрупаните средства по индивидуалната си партида и тогава ще трябва неговите синове и дъщери да му плащат пенсията", коментира вчера финансовият министър. "Проблемът с недостига на средства по индивидуалните партиди при по-дълъг от актюерски разчетения период на изплащането на пенсиите стои. Това, което сме предложили, е едно решение, но не е единственото възможно. Ако аргументите "против" надделеят, няма да внеса проекта в правителството. Но проблемът ще остане", коментира Горанов пред "Медиапул".