Минималната работна заплата в Испания за 2023 г. става 1080 евро на месец с 13-та и 14-та заплата през лятото и за Коледа, съобщава Euractiv. Това е ръст с 8% и ще засегне 2,5 млн. души. Обявената от правителството мярка влиза в сила със задна дата от 1 януари и дойде след преговори с участието само на най-големите синдикални организации - работодателите отказаха да се включат.

Профсъюзите настояваха за 10% увеличение до 1100 евро, докато министърът на труда Йоланда Диаз стъпи на експертен анализ, който предлагаше между 4,6% и 8,2% по-висока МРЗ. Тя се е увеличила с 46,8% от 2019 г. насам. Сред целите на правителството на Педро Санчес е минималната заплата да е 60% от средната.

За въвеждане на 4-дневна работна седмица, в Испания дават до 150 000 евро на малки фирми

За въвеждане на 4-дневна работна седмица, в Испания дават до 150 000 евро на малки фирми

Целта е да подобри производителността и баланса между професионалния и личния живот

Пред депутатите неотдавна той коментира загубата на покупателна способност на испанците през последните 10 години, като според него тя се дължи на липсата на отговорност от страна на политическата класа и липсата на солидарност между работещата класа и бизнеса. Санчес отбеляза и че вдиганията на минималната заплата по негово време са срещнали "ожесточената съпротива на неолибералите".

Испания ще бори високите сметки за енегрия с пакет от €3 милиарда субсидии

Испания ще бори високите сметки за енегрия с пакет от €3 милиарда субсидии

1,5 милиона испански домакинства с ниски доходи ще получат временна отстъпка от 40% от сметките си за електроенергия

През тази година в Испания на два пъти ще ходят на избори - за местна власт и за парламент.