Скоро време в Ню Джърси може да бъде забранено писането или въобще гледането в телефонния екран, ако вървиш в града. Това предложение предстои да разгледат местните власти, като всеки нарушител ще трябва да плати глоба или дори да отиде в затвора, съобщава сайтът Mashable.

Експертите твърдят, че разходките с телефон или таблет в ръка са нарастващ проблем в глобален мащаб. През 2005 г. 11% от участниците в инцидентите в градовете са били пешеходци. През 2014 г. обаче техният брой е нараснал до 15 на сто.

За да предотвратят подобни злополуки, властите в Хавай глобяват с 250 долара всеки, който пресича улицата, гледайки в електронно устройство. Подобни санкции грозят и нарушителите в Арканзас, Илинойс, Невада и Ню Йорк.

Скоро и жителите на Ню Джърси ще трябва да внимават или в противен случай ще трябва да платят 50 долара или да бъдат арестувани за 15 дни. При по-тежко провинение може да им бъдат наложени и двете наказания.

Според доклад на Националния съвет по безопасност на САЩ за периода между 2000 и 2011 г. инцидентите с пешеходци, причинени поради невнимание заради писане на съобщения или слушане на музика по телефона, са нараснали до над 11 хиляди.