Тристранното споразумение за свободна търговия между Мексико, САЩ и Канада (USMCA) влезе в сила в сряда, 1 юли.

"Споразумението САЩ-Мексико-Канада (USMCA) влиза в сила днес. Благодарение на смелото ръководство на президента Тръмп споразумението ще означава по-силен икономически растеж, повече работни места за американски работници и по-справедлива търговия за страната ни", се казва в изявление на Белия дом, цитирано от INTERFAX.

Отбелязва се, че благодарение на новото споразумение, което замени Северноамериканското споразумение за свободна търговия (NAFTA), американските фермери ще имат повече възможности да изнасят своите стоки. USMCA също ще засили производството в САЩ.

"USMCA е справедливо споразумение за американските работници, което най-накрая пренася нашите търговски отношения с Канада и Мексико в 21 век", се казва в изявлението.

САЩ, Мексико и Канада подписаха споразумение, с което заменят NAFTA

САЩ, Мексико и Канада подписаха споразумение, с което заменят NAFTA

Очаква се USMCA да подпомогне търговия на стойност 1,2 трилиона долара

Новото търговско споразумение между Мексико, САЩ и Канада заменя Северноамериканското споразумение за свободна търговия (NAFTA). Това беше едно от обещанията за кампанията на президента на САЩ Доналд Тръмп, който смята, че НАФТА носи значително повече ползи за Мексико и Канада, отколкото за страната му.

Новото споразумение предвижда мерки, които стимулират производството на превозни средства от страните на тяхна територия. САЩ получиха по-голям достъп на своите млечни продукти до канадския пазар.

Въвеждат се допълнителни правила относно опазването на околната среда и защитата на правата на работниците. Актуализиран е механизмът за защита на интелектуалната собственост. Правилата за решаване на спорни търговски въпроси, както отбелязват американските медии, е подобен на този, предоставен от предишното споразумение NAFTA.