Властите в Канада, Мексико и САЩ подписаха търговското Американско-Мексиканско-Канадско споразумение (USMCA), след като контролиращите Сената на САЩ републиканци успяха да премахнат ветото на демократите върху него, предаде Reuters. То ще замени NAFTA, а целите на пакта включват подобряване на работната среда и правата на служителите и премахване на някои бариери пред патентоването на лекарства.

Церемонията по подписването се проведе в Националния дворец на Мексико и на нея присъстваха президентът на страната Андрес Мануел Лопес Обрадор, канадският вицепремиер Кристия Фрийланд, търговският представител на САЩ Робърт Лайтциер и съветникът на Белия дом Джаред Къшнър.

Американска компания дава $30 000 на някой, който иска да пътува из САЩ и Канада

Американска компания дава $30 000 на някой, който иска да пътува из САЩ и Канада

Те искат да си намерят "откривател" на нови цветове

По думите на Лайтциер е "чудо", че синдикатите, бизнесът и представители на политическите сили са се обединили около спогодбата. "Постигнахме това заедно в момент, в който по света става все по-трудно да се сключват споразумения", коментира Фрийланд.

Споразумението включва механизми за гарантиране на спазването на правата на работниците в Мексико, както и по-строги правила за пазара на труда в страната, които обаче може да доведат до елиминиране на нейните ценови предимства. По думите на основния преговарящ и заместник-външен министър Хесус Сеаде всички конфликти ще се разрешават чрез разговори, а не чрез чуждестранни инспектори по труда в Мексико.

Мексиканският бизнес обяви, че властите са отдали твърде много правомощия с договора. Президентът на федерацията на работодателите Coparmex Густаво Хойос нарече правителството "лош преговарящ". Самият Сеаде също посочи, че някои промени са разумни, но не задължително "добри за Мексико".

Китай официално поиска търговско споразумение със САЩ

Китай официално поиска търговско споразумение със САЩ

В неделя влиза в сила поредното увеличение на тарифите за стоки на стойност $160 милиарда

Идеята е споразумението да подпомогне търговия на стойност 1,2 трлн. долара между северноамериканските държави, както и да запази 12 млн. заети в САЩ и една трета от износа на земеделска продукция.

"Най-великият търговски договор USMCA изглежда добре", туитна президентът на САЩ Доналд Тръмп вчера. "Той ще бъде най-доброто и най-важното търговско споразумение, подписвано някога от САЩ. То е положително за всички."