Настроенията сред членовете на Конгреса на САЩ са в подкрепа на отслабване на рестриктивния режим спрямо Куба. Това потвърди американският президент Барак Обама. Преди десетилетия Щатите наложиха търговско ембарго на страната.

По думите на Обама обаче все още не е достигната “критична маса” сред депутатите, за да бъдат предприети конкретни мерки. Президентът обаче посочва, че следващата голяма стъпка е към възстановяването на отношенията с властите на острова, като за това ще трябва да работи неговият наследник.

В понеделник в интервю за CNN en Espanol Барак Обама потвърди, че по време на историческото си посещение в Куба, насрочено за следващата седмица, той ще се срещне с президента на страната Раул Кастро.

САЩ и Куба възстановяват редовните самолетни полети   

САЩ и Куба възстановяват редовните самолетни полети  

Между двете столици вече се извършват чартърни полети

“Това беше част от сделката за мен да присъствам и там да бъде и Раул Кастро”, коментира американският държавен глава.

Той ще пристигне в Хавана на 20 март и ще бъде първият действащ американски президент, който посещава страната от 88 години насам. Целта на неговото посещение е да “окаже влияние върху икономическите и политически промени в Куба”, пише Bloomberg.

„Колкото повече американският бизнес е обвързан със страната, толкова повече американци ще пътуват до там, повече кубинци с американски произход и обратното ще могат да посещават свои роднини. Толкова по-сигурно е и, че ще видим промените, за които всички ние се надяваме”, посочва още Обама в интервюто си.