Отношенията между Северна и Южна Корея се подобряват и доказателство за това е церемонията, състояла се на 26 декември на границата между двете страни, за новата жп линия, която трябва да свързва държавите. Има обаче една уловка.

Всъщност на двете Кореи им е забранено да осъществят този инфраструктурен план. Санкциите на САЩ и на ООН срещу Пхенян блокират инвестициите за този исторически проект.

От Сеул все пак са потвърдили, че са поискали освобождаване от санкциите от Съвета за сигурност на ООН, за да се състои церемонията в сряда. Също така е било искано такова за извършването на проучване на севернокорейските железници, пише сайтът Quartz.

Властите в двете държави дадоха своето съгласие за проекта през октомври. Предстои в следващите две години да бъдат извършени допълнителни проучвания, а след това споразумението за жп линията да бъде подписано окончателно.

Разбира се, това би могло да се случи, ако успоредно с това бъдат премахнати санкциите срещу Северна Корея.

"Има много неща, които трябва да бъдат направени преди да започне строежът", коментира транспортният министър на Южна Корея Ким Хиун-мий по време на церемонията.

Изграждането на подобна връзка между страните ще бъде символична, като по думите на министъра тя ще свърже "сърцата на Южна и Северна Корея". Проектът трябва да свърже двете столици Сеул и Пхенян.