Шотландските производители на уиски бяха сред най-запалените привърженици на запазването на членството Великобритания в Европейския съюз.

Но както се очертава, вече няма път назад и страната ще напусне ЕС, а те предпочитат това да стане с чист развод - Brexit без сделка с Брюксел, пише Reuters.

Индустрията вече заета с подготовка за решаването на транспортни и логистични проблеми, би била щастлива да остане в рамките на единния пазар и митническия съюз на ЕС, след като британците напуснат най-големия търговски блок в света.

Но ако това не се случи, тогава най-изгодно би било да няма никакво споразумение с ЕС и да се следват в двустранните отношения правилата на Световната търговска организация (СТО. А те предвиждат нулеви митнически тарифи за този шотландски импорт в ЕС, каза Карен Бетс, изпълнителен директор на Асоциацията на шотландското уиски (SWA). 

Според нея съществуват реални рискове: ако останат в единния пазар, то правилата на ЕС ще са пречка за производителите, без те да могат да влияят върху тях. Независимо от това, от асоциацията няма да правят прибързани заключения, докато продължат преговорите между Лондон и Брюксел.  

Позицията на тази индустрията е важна, тъй като шотландският износ на уиски през 2017 г. възлиза на 4,36 милиарда фунта стерлинга- повече от 20% от целия британски експорт на храни и напитки.