За един от най-емблематичните продукти, които Ирландия изнася, "Брекзит" може да коства доста. Произвежданата в близост до Дъблин бира Guinness минава по два пъти границата между родината си и Великобритания преди да стигне до крайните клиенти, а това скоро може да увеличи доста разходите за производството й.

Съставките за пивото идват от цяла Ирландия и пристигат в Дъблин, където водата, ечемикът, хмелът и маята се смесват и се варят. След това бирата се откарва на 90 километра разстояние в Белфаст, който се намира на територията на Северна Ирландия, част от Обединеното кралство. Там тя се бутилира, преди да бъде изпратена на юг за дитрибуция.

Примерът с Guinness илюстрира опасенията за това какъв режим ще бъде наложен по сухопътната граница на Великобритания с Европейския съюз (ЕС) след "Брекзит" - близо 500-километровата линия между северната и южната част на Ирландия.

“Брекзит”: Кошмар за служителите в Англия, шанс за Източна Европа и България

“Брекзит”: Кошмар за служителите в Англия, шанс за Източна Европа и България

Високообразовани кадри търсят възможност да се върнат в родните си страни

Безспорно този въпрос ще е сред обсъжданите по време на преговорите между Брюксел и Лондон, които ще започнат на 29 април.

През 90-те години контролът по границата беше постепенно отслабван под натиска на ЕС, което доведе до мирно споразумение между католическите националисти, борещи се за обединена Ирландия, и протестантските лоялисти, защитващи статуквото.

След него хората от двете страни на границата можеха спокойно да продават и пазаруват с евро или британски лири, като междуграничната търговия се изчислява на 3 милиарда евро на година, пише Bloomberg.

Колко български мигранти ще бъдат засегнати от "Брекзит"?

Колко български мигранти ще бъдат засегнати от "Брекзит"?

И колко британци, живеещи у нас

И отново на Guinness: собственикът на марката Diageo Plc се намира в Лондон, въпреки че пивото се произвежда предимно в Ирландия. Досега камионите, пренасящи бирата, са преминавали без проблем между северната и южната част.

Всяка година те пресичат границата около 13 хиляди пъти. Същото се случва и с популярния ликьор Baileys, като тировете, натоварени с бутилки от него, преминават линията между Ирландия и Северна Ирландия 18 хилади пъти всяка година.

Въвеждането на контрол по границата може да забавя доставките с между 30 минути и 1 час, което ще струва допълнителни 100 евро на всяка от тях, изчисляват от Diageo Plc. Само за този производител разходите по доставките на Guinness и други негови марки пиво могат да поскъпнат с 1,3 милиона евро.

Експерти смятат, че "Брекзит" може да ограничи търговията между Ирландия и Великобритания с една пета.

Цената на "Брекзит", изчислена в евро, търговия и работна ръка

Цената на "Брекзит", изчислена в евро, търговия и работна ръка

"Разводът" на Острова с ЕС ще струва десетки милиарди