Швейцария подписа договор за доставка на 36 броя изтребители F-35 от Съединените щати като част от планирано обновяване на военновъздушните сили на Швейцария, предават чуждестранни медии.

Ръководителят въоръжените сили на Швейцария и програмният директор на F-35A подписаха сделката за доставка. Тя трябва да струва малко над 6 милиарда долара за самолетите, които ще бъдат доставени между 2027 и 2030 г.

Планираната покупка на 36 стелт изтребители, а сделката за тях вече е подписана от САЩ, където е седалището на производителя Lockheed Martin, се казва в изявление на швейцарското правителство. Разходите за доставка ще включват специфично за мисията оборудване, оръжия и боеприпаси, планиране на мисии и подкрепа за обучение и други.

В края на миналия месец критици и противници организираме петиция за референдум относно тези покупки, но швейцарските правителствени служители твърдят, че гласоподавателите вече са се съгласили и договорът вече е бил подписан, така че дори и да е насрочен, за референдум ще бъде късно.

Критиците на сделката смятат, че самолетите са твърде скъпи, биха обвързали швейцарската сигурност твърде много със Съединените щати и не са подходящи за нуждите на Швейцария. Швейцарските военновъздушни сили използват предимно такива изтребители за въздушни патрули, а не в конфликти в чужбина.

Швейцарската конституция гласи, че Швейцария е неутрална страна, ограничавайки възможността й да участва в чужди конфликти.

Канада, Финландия и Германия са сред другите западни страни, които също са купуват и притежават F-35. Швейцарското правителство избра изтребителите през юни. Новите самолети трябва да заменят застаряващия флот на страната от F/A-18 Hornets и F-5 Tiger.