Натискът върху Саудитска Арабия от страна на САЩ продължава да расте, след като Вашингтон заплаши Рияд с "тежки наказания" заради изчезването на журналиста от Washington Post Джамал Кашоги.

Междувременно американските сенатори настояват президентът Доналд Тръмп да предприеме по-сериозни мерки срещу арабската страна.

Въпреки натиска изглежда държавният глава не е особено склонен да прекрати мултимилионните сделки за оръжия със Саудитска Арабия заради риска, че доскорошният съюзник на Щатите ще се обърне към Русия или Китай в такъв случай, пише Bloomberg.

В събота пред журналисти Доналд Тръмп заяви, че от възможностите за упражняване на натиск се изключват тези споразумения, тъй като те биха лишили американските компании в областта на отбраната от "милиарди долари приходи".

"Има други неща, които можем да направим и които биха имали много, много по-силен ефект", коментира той.

Администрацията на президента разглежда редица други възможности за натиск, включително скъсване на дипломатическите отношения и санкциониране на граждани на Саудитска Арабия, като и изтегляне на представители на американски компании от предстоящата инвестиционна конференция в Рияд в края на месеца.

В резултат на напрежението между Вашингтон и Рияд доведоха до остър спад на фондовия пазар в арабската държава, като борсата отчете 7% надолу.