В отговор на нарастващото туристическо търсене в Сърбия, местното правителство предприе субсидиране на строителството на нови хотели. Анализ на резултатите, проведен от BIRN показва, че по-голямата част от парите са отишли при компании, често предпочитани от управляващите партии в страната.

Един проект беше отлаган многократно, друг съкрати персонала си и като цяло експертите поставиха под съмнение разпределянето на държавни средства към строежа на луксозни хотели.

Туристическият сектор на Сърбия расте. През първите 10 месеца на 2023 г. бяха регистрирани 15 процента повече настанявания, отколкото през същия период на 2019 г., по данни на Световния туристически барометър. Това доведе до приходи от около 2,1 милиарда евро.

Руснаците представляват 12,5 на сто от всички отчетени нощувки, следвани от турски граждани (10 на сто) и посетители от съседна Босна и Херцеговина (6,6 процента). Повече от половината чуждестранни туристи прекарват поне една нощ в столицата Белград, докато сърбите избират спа или планински курорти.

САЩ и ЕС поставят в "черен списък" част от бизнеса в Сърбия

САЩ и ЕС поставят в "черен списък" част от бизнеса в Сърбия

Санкционирани са както компании за износ, така и физически лица

Трите компании, обичани от властите

Опитвайки се да се справи с нарастващото търсене, правителството на Сърбия подписа 15 договора между октомври 2018 г. и декември 2023 г. за субсидиране на строителството на хотели. Общата стойност на проектите е 271,8 млн. евро, от които държавата осигурява 48 млн. евро. Повече от половината от тази сума - 26,5 млн. евро, ще отидат при три компании, които вече участват в редица значими държавни начинания.

Millennium Resorts, дъщерно дружество на Millenium Team, ще получи субсидия от 10,1 милиона евро за изграждането на уелнес курорт, включващ два хотела и лечебна клиника в сръбския спа град Вранска Баня. Promont Group ще получи 7,4 милиона евро за луксозен курорт на Фрушка гора. Inobacka получава близо 9 милиона евро чрез дъщерно дружество за нов хотел във втория по големина град в Сърбия - Нови Сад.

Домакинството на Сърбия на EXPO 2027 - огромно бизнес изложение, разкри недостига на висококачествено настаняване, което накара президента на страната Александър Вучич да обяви изграждането на повече от 100 нови хотела само в Белград.

Снимка 654325

Източник: GettyImages

Експертите казват, че субсидирането на изграждане на нови хотели или обновяването на съществуващи такива е законно, но те се съмняват в това как правителството е избрало бенефициентите.

Millennium Team е основен играч в сръбското строителство с дълга история на сътрудничество с държавата под управляващата Прогресивна партия и е критикувана от сръбските медии за някои "противоречиви проекти".

Бързо развиващите се гиганти в Сърбия: приходите на най-успешните компании скачат от 1,7 на €10,2 милиарда

Бързо развиващите се гиганти в Сърбия: приходите на най-успешните компании скачат от 1,7 на €10,2 милиарда

Лидерът в класацията е генерирал приходи от €1 милиард

Millennium е една от редицата частни компании, които са спечелили изключително доходоносни държавни поръчки, като същевременно даряват пари на сръбската полиция.

Луксозен комплекс в национален парк

През ноември 2018 г. Promont Group подписа сделка за инвестиране на 16,3 милиона евро и наемане на най-малко 70 нови служители на постоянни договори в хотелския комплекс Vrdnicka Kula в националния парк Fruska Gora. Правителството се съгласи на субсидия от над 2,6 милиона евро. Promont Group притежава хотелския комплекс, който включва хотел Premier Aqua, Fruske Terme, етно селище Vrdnicka Kula, както и комплекса Fruske Residence.

Подобно на Millenium Team, Promont също участва в газовата инфраструктура на Сърбия - сектор, който от години се контролира от социалистите в страната.

Според разследване на Insajder, държавният доставчик на природен газ Srbijagas - ръководен през последните 15 години от високопоставения член на Социалистическата партия Душан Баятович, е наел Promont Group без търг за изграждането на "Турски поток", заедно с Millenium Team.

Субсидии за новия хотел на Hyatt в Нови Сад

През декември 2023 г. Trinity Park, дъщерно дружество на Inobacka, подписа договор за получаване на субсидия от почти 9 милиона евро за изграждане на нов Hyatt Regency на мястото на известния Hotel Park от югославската епоха в Нови Сад. Хотелът трябва да отвори врати през 2026 г.

Инвеститорът представи проекта като насърчаване на конгресния туризъм в града. Той обаче се намира в част от центъра на града, която някога е била проектирана като спа зона и все още е класифицирана като такава. това означава, че отговаря на изискванията за субсидия, която иначе е запазена за хотели в Белград или в спа градовете.

Според условията на договора Trinity Park трябва да инвестира най-малко 58,4 милиона евро до 2027 г., въпреки че кметът на Нови Сад Милан Джурич заяви миналата година, че хотелът ще струва два пъти повече от тази сума.

Твърди се още, че ще бъдат отворени 250 нови работни места, въпреки че договорът предвижда само 40 души на постоянни договори.

Вместо ЕС? Обмисля ли Сърбия присъединяване към...БРИКС

Вместо ЕС? Обмисля ли Сърбия присъединяване към...БРИКС

На запад или на изток ще поеме Белград е въпрос от ключово значение за бъдещето на страната