Унгария обмисля да санкционира социални мрежи. Това заяви министърът на правосъдието Джудит Варга, която обяви, че тази седмица ще се срещне с унгарските регулаторни органи, за да обсъдят потенциалните наказания по отношение на "нелоялните търговски практики". Мярката ще се обсъжда заради "системни злоупотреби" със свободата на словото, предава Reuters.

Според Варга има действия от страна на социалните мрежи, които ограничават видимостта и достъпа до потребителските профили без знанието на потребителите. "Facebook ограничава видимостта на консервативни, десни мнения. Имам и личен опит с това", коментира Варга, без да дава конкретни подробности.

По думите на правосъдния министър въпросът трябва да бъде разгледан на ниво Европейски съюз, но може да се наложат и по-бързи действия. "Поради системните злоупотреби обаче може да се наложи да се активизираме по-рано", заявява тя.

Турция започва разследване срещу Facebook и WhatsApp за събиране на лични данни от потребителите

Турция започва разследване срещу Facebook и WhatsApp за събиране на лични данни от потребителите

Властите призоваха гражданите да изтрият приложението за съобщения WhatsApp

Коментарите на Варга дойдоха само няколко дни, след като Полша също сигнализира за потенциални действия срещу големи технологични компании, а министърът на правосъдието обяви, че компании, които премахват публикации, които смятат за обидни, могат да бъдат глобявани.

Някои държавни служители в Унгария се оплакват, че Facebook ограничава консервативните възгледи в техните платформи.

Премиерът Виктор Орбан на практика е превърнал обществените медии в Унгария в послушен "мегафон", а негови приближени контролират голяма много от частните медии в страната, което позволява дневния му ред да бъде показван с предимство.

Сега обаче премиерът е изправен пред най-тежкото предизвикателство от десетилетие насам, а именно парламентарните избори през следващата година.

Орбан има над 1 млн. последватели във Facebook, а Варга има близо 120 хил, което е над 10% от населението на Унгария. Премиерът често използва Facebook, за да обявява правителствени решения за Covid-19, или новини, свързани с други политики.