Унгария "замразява" цените на шест основни хранителни продукта на нивата им от 15 октомври 2021 година. Това каза премиерът на страната Виктор Орбан в края на парламентарното заседание вчера, съобщи РИА Новости.

"Решихме да се намесим в ценообразуването на шест продукта: захар на кристали, пшеничено брашно, слънчогледово олио, свинско месо от бут, пилешки гърди и краве мляко с масленост 2,8%. Това означава, че цената на тези шест продукти трябва да се върне на нивото от 15 октомври миналата година. От началото на февруари 2022 г. това трябва да стане във всички магазини в страната", казва Орбан във видео обръщение, публикувано в профила му в Meta (Facebook).

Унгарският премиер отбеляза, че правителството прибягва до посочените мерки, за да защити интересите на гражданите си в условията на покачване на цените на продукти от първа необходимост, причинено от енергийната криза в Европа.

По думите на Орбан, Унгария вече е ограничила ръста на цените на бензина и провежда политика на намаляване на плащанията за комунални услуги.

Осезаемото покачване на цените на природния газ в Европа започна през април-май 2021 г., когато средната спот цена на TTF се колебаеше в рамките на 250-300 долара за 1000 кубически метра газ. В последните дни на миналото лято обаче стойността на сделките за доставка ден напред надхвърли 600 долара за 1000 куб. м, а в началото на октомври 2021 г., вече премина прага от 1000 долара за 1000 куб. м газ.

Парламентът наложи мораториум върху цените на електроенергията, парното и водата

Парламентът наложи мораториум върху цените на електроенергията, парното и водата

Временна комисия ще обсъжда мерки срещу повишаването на цените на тока