Щетите на САЩ от злонамерени хакерски атаки възлизат, според различни оценки от $57 млрд. до $109 милиарда през 2016 година. Това отбелязва публикуваният в петък доклад на Белия дом, изготвен на основата на данни от американските специални служби.

Според този доклад: "...злонамеренната активност в киберпространството струва на нашата икономика сумата между $57 млрд. до $109 млрд. през 2016 година" Експертите посочват, че хакерските атаки са прицелени върху важни инфраструктурни сектори и могат да нанесат огромни щети не САЩ.

Позовавайки се на американските специални служби, докладът твърди, че най-голяма активност в кибератаките срещу САЩ проявяват Русия, Китай, Иран и Северна Корея, информира Reuters.

От друга страна авторите на документа признават, че проблемът не опира само до атаките от чужбина. Отговорност за щетите в икономиката носят също конкуренцията в корпоративния сектор, политическите активисти и организираната престъпност.

Посочва се също така, че съвместните усилия на обществото и частния сектор, насочени срещу незаконната дейност, биха помогнали за съществено увеличаване на брутния вътрешен продукт.

Вашингтон обвини преди няколко дни Русия за опустошителната кибератака "NotPetya", присъединявайки се към британското правителство. На Москва се приписва отговорността за разгръщане на вирус, който повреди части от инфраструктурата на Украйна и компютърни системи по целия свят.