Великобритания може официално да се присъедини към Северноамериканското споразумение за свободна търговия между САЩ, Канада и Мексико (The North American Free Trade Agreement - NAFTA).

Това може да се случи, ако властите в Лондон не успеят да постигнат търговско споразумение с Европейския съюз по време на провеждащите се преговори за Brexit, пише днес британският вестник The Telegraph.

Според изданието, британските министри разглеждат подобна идея и сценарий като част от бъдещите планове на Лондон при положение, че правителството не успее да се договори с ЕС и напусне евросъюза "без сделка".

Присъединяването към NAFTA би позволило на Великобритания да увеличи търговията си с три от големите световни икономически сили в лицето на САЩ, Канада и Мексико. Общо те имат общ брутен вътрешен продукт в размер на 17,2 трилиона британски лири в сравнение с БВП на ЕС от 15,7 трилиона паунда.

А трябва да се има предвид, че САЩ, Канада и Мексико, заедно с евентуалното присъединяване на Великобритания, ще представляват повече от 30% от цялата глобална икономика.