Конфликтът между Русия и Украйна предизвика сътресения във финансовите пазари и драстично увеличи несигурността относно възстановяването на глобалната икономика. Експертите на Кофас очертават рисковете, които ни очакват. Сред тях са нарастване на цените и продължителна повишена инфлация, които повишават риска от стагфлация и социална несигурност. Според анализаторите, най-засегнати ще бъдат секторите на транспорта и химическата индустрия, както и автомобилният. Освен това те прогнозират дълбока рецесия от 7,5% за Руската икономика през 2022 г. Очаквано, най-висок е рискът за европейските икономики, за които експертите прогнозират поне 1,5% допълнителна инфлация.

Колко тежък удар може да ни нанесе спирането на руския газ в ЕС?

Колко тежък удар може да ни нанесе спирането на руския газ в ЕС?

13% от консумираната у нас енергия у нас е в риск заради кризата с руския газ в ЕС

Конфликтът заплашва стоковите пазари

Още в първия ден на инвазията финансовите пазари отбелязаха осезаем спад, а цените на петрола, газа, металите и храната се повишиха значително. Брент петролът пък достигна цена от 100 долара за барел за пръв път от 2014 г. насам. Цената на природния газ на хъба TTF за Европа бележи рекорд от 192 евро.

Тези предпоставки вече оказват влияние върху стоковите пазари. Цените ще продължат да растат и ще се задържат високи с нарастването на конфликта. Това ще доведе до продължителна висока инфлация, която ще повиши рисковете от стагфлация и социална несигурност в развитите и развиващите се страни.

"В целия свят икономическите последици от конфликта ще бъдат усетени основно през цените на стоките, които вече осезаемо бележат ръст. Нетният износ на енергия и хранителни продукти ще бъде засегнат поради промяната в цените на стоките. Ако конфликтът се задълбочи, очакваме сериозни последици в снабдяването", смята Пламен Димитров, управител на Кофас България.

Автомобилният, транспортният и химическият сектор са най-застрашени

Високите цени на суровините и проблемите в снабдяването оказват сериозно влияние върху автомобилния сектор. Украинските автомобилни фабрики снабдяват основните производители в Западна Европа. Някои от тях вече обявиха спирането на дейността на фабрики в Европа.

Златото поскъпва поради опасения от стагфлация в САЩ

Златото поскъпва поради опасения от стагфлация в САЩ

Днес сутринта благородният метла се търгува по $1762,05 за унция

Авиолиниите са с най-висок риск поради цените на горивата, заедно с морския транспорт. Поради забраната за полети отстрана на европейските страни, САЩ и Канада за руски самолети и реципрочната такава от руска страна, на авиокомпаниите ще се налага да планират по-дълги полети, за които съответно ще трябва да използват повече от поскъпналото гориво. Рискът за тях е значителен, тъй като повишаването на цените ще доведе до отлив на потребители на тези услуги, които са все по-малко от началото на пандемията.

Аграрният сектор също не е защитен. Очаква се повишените цени на газа да окажат влияние върху цените на торовете, а това да се отрази негативно на цялата аграрна индустрия.

Очаква се дълбока рецесия за руската икономика

Експертите на Кофас прогнозират дълбока рецесия от 7,5% за Руската икономика през 2022 г. Тя ще заличи напредъка на страната, отбелязан през изминалата година. Санкциите срещу Русия оказаха негативно влияние върху рублата, което ще доведе до неизбежно нарастване на инфлацията на потребителските цени.

Питър Шиф: Намирисва на стагфлация

Питър Шиф: Намирисва на стагфлация

Действията на Федералния резерв ще изстрелят цената на златото, смята той

Възможност за Русия е да спечели от повишаване на цените на стоките за износ, най-вече от този на енергия. В същото време обаче европейските страни обявиха намерението си да ограничат вноса си именно на руска енергия.

Най-застрашени са европейските икономики

Поради зависимостта си от руски петрол и газ, Европа е най-застрашеният регион. Не е възможно в кратък срок да бъдат заменени доставките на газ от Русия с такъв от други източници, а цените му ще имат осезаем ефект върху инфлацията в европейските страни. Експертите прогнозират поне 1,5% допълнителна инфлация за тези страни за 2022 г. Заедно с очаквания спад в бизнес инвестициите и износа, БВП ще намалее с около 1%.