Стойността на златото в сряда сутринта се повишава благодарение на неговите "защитни" качества, докато инвеститорите очакват годишната инфлация в Съединените щати да остане на прекомерно ниво при не твърде енергично състояние на икономиката. А това не изключва, че всичко това ще доведе до стагфлация (стагнация плюс инфлация, бел.ред.), коментират анализатори.

Данните от търговията днес сутринта показват, че цената на декемврийските златни фючърси на фондовата борса Comex в Ню Йорк нараства с 0,16%, или с 2,75 долара, до 1762,05 долара за тройунция.

В същото време декемврийските фючърси за среброто са поскъпнали с 0,79% до $ 22,692 за тройунция.

Високата инфлация в САЩ остава една от основните теми на пазарите. Анализаторите смятат, че темпът на растеж на потребителските цени в страната през септември остава на нивото от месец по-рано - 5,3%, докато целта на Федералния резерв е 2%, като през зимата дори този показател да е по-нисък от тази 2 %.

Освен това в протокола от заседанието на Фед през септември, което също ще бъде публикувано днес, анализаторите очакват да получат сигнали за бъдещите планове на регулатора. По-специално, това се отнася до времето за увеличаване на базовия лихвен процент и окончателното съкращаване на програмата за обратно изкупуване на финансови активи от пазара.

"Нарастващият страх от стагфлация може да осигури подкрепа за благородния метал и може да доведе до по-агресивно и устойчиво затваряне на къси позиции", коментират анализаторите на TD Securities, цитирани от The Wall Street Journal.