В края на миналата седмица икономическите данни в САЩ и най-вече тези за заетостта се оказаха по-слаби от очакваното, но фондовите пазари продължиха да растат, защото инвеститорите разглеждат всяка новина като позитивна, изтъква Питър Шиф в блога си. Финансистът обаче не смята, че конюнктурата вещае цветя и рози.

"Всеки знае, че Федералният резерв ще поддържа лихвата на нула процента до безкрай", каза той в скорошен епизод на подкаста си. "Те даже не помислят да помислят за увеличаването ѝ и Wall Street го знае."

Същевременно централната банка готви нов рунд на количествени улеснения и това не е учудващо, защото ще има нужда от тях при монетизиране на дълговете, които администрацията ще натрупа при управлението на Байдън. До момента тя поддържаше размера на счетоводния си баланс на равнище от 7,4 трлн. долара, което въпреки че е исторически рекорд, според Шиф ще бъде надвишен много скоро.

А по думите му именно постоянното печатане на пари е причината за изстрелването на фондовите пазари. "Днес, когато имаме по-слаби данни от очакваното, това означава единствено, че идват още по-големи стимули", каза той. "А това означава увеличаване на дефицитите, продаване на повече облигации, което понижава цената им, но увеличава лихвата по тях. Разбира се, в отговор Федералният резерв ще продължи да печата, да създава инфлация и вече инфлационната премия, която е част от кривата на доходите, ще трябва да също да нарасне."

Друг признак за нарастването на цените в бъдеще е поскъпването на петрола, при който брент вече надхвърли 60 долара за барел. Неговото увеличаване ще се отрази на цените на всички стоки в икономиката.

"А тези хора, които казват, че няма от какво да се притесняваме, че няма инфлация - вижте какво се случва с цените на труда", посочва още Шиф. "Вижте какво се случва с целите на петрола. Лихвите по облигациите нарастват въпреки по-слабите данни за икономиката от очакваното. Всичко това насочва към стагфлация, но пазарите не се интересуват от това, защото са на автопилот - всеки купува всичко."

Според него е иронично, че това "всичко" не включва златото, което отново започна да се катери, след като през миналия четвъртък поевтиня под 1800 долара за тройунция, а катализаторът на разпродаването му бяха нарастващите лихви по облигациите.

"Нарастването на лихвите по облигациите е най-бичето нещо, което може да се случи на златото, защото гарантира, че Федералният резерв ще трябва да печата още повече пари, за да спре продължаващото увеличаване на лихвите - това е ситуацията, в която се намира централната банка", посочи той. "Имаме толкова много дълг, всеки е толкова ливъриджнат, че имаме гигантски балон на фондовия пазар, който Федералният резерв не може да се позволи да се спука чрез увеличаването на лихвените проценти. Затова те трябва да се преструват, че няма инфлация или да разправят, че тя не е голям проблем. Така те ще игнорират инфлацията и тя просто ще става по-тежка и по-тежка. В резултат на това, цената на златото ще се изстреля."