Китайските власти се готвят да централизират закупуването на желязна руда за стоманодобивните компании с помощта на държавната China Mineral Resources Group (CMRG) през следващата година, съобщава Bloomberg, позовавайки се на източници.

По този начин CMRG може да стане най-големият купувач на желязна руда в света и ще прави покупки за около 20 от най-големите стоманени компании в Китай, включително China Baowu Steel Group Corp.

CMRG вече е започнала да договаря договорни условия с водещи доставчици, включително Rio Tinto Group, Vale SA и BHP Group, пише Bloomberg. Консолидирането на покупките за огромната стоманодобивна индустрия в Китай се очаква да даде на CMRG известна сила при договаряне и държавната компания възнамерява да търси отстъпки от доставчиците.

Шведската LKAB прави ключова инвестиция в сектора на редкоземните метали, за да спре доминацията на Китай

Производител №1 на желязна руда в Европа прави ключова инвестиция в сектора на редкоземните метали, за да спре доминацията на Китай

LKAB произвежда около 80% от желязната руда в Европа

С помощта на CMRG Китай възнамерява да промени реда на световната търговия с желязна руда. Властите на страната, която представлява до 75% от покупките на желязна руда в света, отдавна са недоволни от сегашната система, при която трите най-големи минни компании контролират повече от половината от пазара, пише Bloomberg, цитиран finmarket.ru.

Въпреки че CMRG беше създадена през юли тази година, за повечето наблюдатели остава неясно колко бързо компанията може да започне да реализира целта си за консолидиране на покупките за стоманодобивната индустрия на КНР и какъв дял от покупките в крайна сметка ще може да осигури.

По време на началните етапи се очаква да продължи настоящата схема за обществени поръчки. При него стоманодобивните компании правят поръчки за закупуване на желязна руда на тримесечна база, а самите покупки се извършват по пазарни цени. Но CMRG ще поеме определен брой договори, добавиха източници на агенцията.

В бъдеще официален Пекин очаква CMRG да увеличи дела си и в крайна сметка водещите стоманодобивни компании в страната ще получават желязна руда само чрез CMRG, действайки като агент.

Ако Китай успее да изпълни този план, промените ще бъдат най-големите на пазара на желязна руда от 2010 г. Тогава минните компании, ръководени от BHP, възползвайки се от силната конкуренция сред купувачите, предложиха да се откаже от системата, при която ресурсът се продава на цена, фиксирана годишно по договори, и да се премине към пазарно ценообразуване.

Всички метали, които добихме през 2021-а

Всички метали, които добихме през 2021-а

Повечето от тях се използват в строителната и транспортната индустрии

Сега балансът на пазара се промени. Търсенето на желязна руда е в застой след пандемията от коронавирус, отслабвайки позицията на доставчиците. Търсенето в Китай е спаднало значително от пиковите нива през 2020 г. и не се очаква да се върне към тях през следващите 5 години, прогнозира Macquarie Group Ltd.