Малко по малко западните компании градят верига за доставка на редкоземни метали. Това е важно, защото носи надежда за край на доминацията на Китай в сектора. За Европа е особено важно.

Неотдавна шведската държавна минна компания и най-големият производител на желязна руда в Европа LKAB обяви, че става основен инвеститор в норвежката компания REEtec AS. От основаването си през 2008 г. REEtec разработва технология за отделяне на редкоземни елементи от примеси и пречистването до във висококачествени материали, известни като редкоземни оксиди. Те се използват за производството на батерии на електрически превозни средства, както и вятърни турбини.

Двете компании ще си сътрудничат в преработката на редкоземни метали. Надеждите са, че LKAB и REEtec могат да създадат основа за устойчива скандинавска верига за редкоземни метали.

LKAB управлява мини в северния град шведски Норботен и произвежда около 80% от желязната руда в Европа. През последните няколко десетилетия компанията се включи и в минералната индустрия и произвежда и обработва над 30 минерала.

Според изпълнителния директор на LKAB Ян Мострьом стратегията на компанията включва екологосъобразни решения за добив и обработка на стратегически важни редкоземни елементи.

LKAB иска да създаде промишлен парк в Лулео, Северна Швеция, за добив на жизненоважни минерали. Норвежката компания е разработила иновативна и устойчива технология за добив на редкоземни метали, която може да се конкурира с доминиращото производство в Китай според LKAB.

Планът е първата фабрика на REEtec в Норвегия да бъде готова до втората половина на 2024 г., а втората фабрика е планирана за 2026 г.

Tърсене

Търсенето на редкоземни метали за производство на батерии и за вятърни турбини се очаква да се увеличи над пет пъти до 2030 г., което е доказателство, че зеленият преход е в действие. Европа обаче зависи от вноса на тези минерали и Китай доминира производството.

Европа не добива тези материали и има незначителен капацитет за обработка, но сътрудничеството на LKAB и REEtec бележи началото на нещо ново в Европа според шведската компания.

Китай се е утвърдил като доминиращ продавач и купувач на редкоземни метали, което му дава влияние върху цялата глобална индустрия. Добивът на повече редкоземни елементи в останалата част от света не е достатъчен, за да се намали пълната зависимост от Китай за металите.

Миналия септември Министерството на търговията на САЩ започна разследване, с цел да определи дали вносът на редкоземни постоянни магнити представлява заплаха за националната сигурност. Разследването приключи през септември, като Белият дом реши да не налага мита, но да увеличи инвестициите в местната индустрия.