Пазарът на недвижими имоти у нас беше засегнат още в първите дни след обявяването на извънредното положение. Повечето изпълнителни директори на водещите агенции за имоти у нас са категорични, че търсенето буквално е спряло за известен период от време. Сега обаче, когато ситуацията се успокоява, хората се завръщат към по-ранните си планове за покупка на апартамент и пазарът се съживява.

Заедно с това идват и нови тенденции при търсенето на имоти, навлизат нови методи и по-модерни технологии за огледи и се придобиват нови навици и от страна на брокери, и от страна на купувачи. Тези основни тенденции начертаха експерти в недвижимите имоти по време на дискусия, организирана от Национално сдружение недвижими имоти (НСНИ).

В първоначалния етап от кризата с Covid-19 пазарът замира за месец и половина, заявява Страхил Иванов от агенция "Явлена". "Хората се активизираха в началото на май, придобиха се нови навици на хигиена и сигурност. Два са факторите за активизацията - психологическа нужда от това и нужда да вложат някъде натрупаните си средства", казва експертът.

По думите му през последните две седмици се увеличава сделките с ваканционни имоти и къщи на около 50 км. от големите градове. Според Иванов се тепърва можем да очакваме развитие на ваканционния пазар.

С колко поевтиняха имотите в различните квартали на София?

С колко поевтиняха имотите в различните квартали на София?

Засилва се интересът за покупка на къщи извън града

Прогнозата на експерта гласи, че в следващите 3-6 месеца ще станем свидетели на нарастване на търсенето. Според него пазарът вече не се диктува от продавачите, а от купувачите.

Как ще вървят цените?

До края на годината вероятно ще има намаление на броя на сделките и цените, но все пак те не могат да паднат много, тъй като продавачите не са толкова готови да правят отстъпки. Това заяви Антон Андонов от EРА Недвижими имоти.

"С изключение на колегите ни от Германия, които споделят, че предстои спад в цените, всички европейски колеги са на мнение, че ще има първоначален пик на търсенето", заяви той.

По думите му ще се отдръпнат тези, които купуват с кредит и заявява, че през последните две седмици броят на офертите в агенцията започва да расте отново.

Гергана Тенекеджиева от агенция "Адрес" също заяви, че в София голям процент от сделките се случват с кешови плащания и два пъти по-малък е процентът на клиентите, които реализират покупка чрез кредит. Преди дни тя заяви, че се отчита 10% спад в цените на имотите от началото на извънредното положение в България.

В кои столични квартали цените на жилищата са най-устойчиви по време на криза?

В кои столични квартали цените на жилищата са най-устойчиви по време на криза?

Имотите с по-добри характеристики са "по-защитени", казват експертите

Луксозни имоти

В този сегмент от пазара през април е спряла реализацията на сделки, тъй като клиентите отказват да показват имотите си и да правят огледи, заяви Весела Илиева от Unique Estates. По думите й в луксозния сегмент пазарът на имоти реагира по-бавно при криза и при възход. Според нея сега е добър момент, ако хората търсят нещо стойностно, в което да вложат парите си и заяви, че не очаква срив на цените.

Кредитиране

Според експертите като цяло у нас не са настъпили много драстични промени в условията на банките при отпускане на ипотечните кредити. Някои от тях обаче променят условията си и вдигат процента на самоучастие. Георги Заманов от "Алианц банк" казва, че процентът на самоучастие на клиентите за всички видове имоти, независимо къде се намират, е повишен с 5%. "Тази мярка е обявена през март и дава комфорт на банката, че след като клиентът има повече самоучастие, ще е по-загрижен за имота си", казва Заманов.

Пазарът на имоти насред пандемия: символичен спад на цените у нас и над 50% срив в предлагането

Пазарът на имоти насред пандемия: символичен спад на цените у нас и над 50% срив в предлагането

На практика продажбата на жилища в България спря, въпреки бързата реакция на брокерите, които въведоха употребата на 3D огледи