Два месеца след избухването на огнището на Covid-19 в България се забелязва значителен спад в обявените за продажба жилища. Броят уникални обяви за продажба на апартаменти е намалял с 53% след обявяване на карантинните мерки в страната на 13 март. Това отчитат от платформата Ocenime.bg.

Наред с кризата се преустановиха огледите на жилищата и оценките на професионалните оценители. Коронавирусът фактически стопира продажбата на жилища в България, въпреки бързата реакция на брокерите, кaто голяма част от тях въведоха шикора употреба на 3D огледи.

В по-големите градове у нас се забелязва рязък спад в предлагането на жилищата точно след обявяване на извънредното положение на 13 март.

Какво прогнозират експертите за пазара на имоти след кризата?

Какво прогнозират експертите за пазара на имоти след кризата?

Дори търсенето да се срине, цените няма да паднат много

Най-голям спад в обявите - от 60%, е отбелязан в София, следван от Стара Загора - 58%. В Пловдив спадът е от 46%, Варна - 45%, а Бургас 48%. Най-малко засегнат от 6те най-големи града у нас града е Русе, където броят обяви е намалял с 40%, според данните на платформата.

Има и спад в търсенето от страна на купувачите. Броят търсения на "имоти" и "апартаменти" в Google онагледява този намалял интерес за покупка. Експерти в България и чужбина предвещават, че това е само "пауза" в покупко-продажбите и те ще се случат на по-късен етап.

Броят нови квартири на пазара е намалял с 21%

В 6-те големи града на България броят апартаменти, обявени за наемане е паднал с 21% от началото на Covid-19 кризата. Най-силно засегната е Стара Загора със спад от 39%. Русе и Варна отбелязват спад от 26%. В Пловдив броят обяви е намалял с 25%. В София с 20%. От шестте града само Бургас е отбелязал скромен ръст - 4% повече обяви.

Цени на имотите у нас - в София падат едва с 1%

За последните 2 месеца на извънредно положение цените на жилищата в България са паднали с 3%. Все още е рано да се предвиди дали ще има следващ по-голям и сериозен спад. На този етап продавачите не бързат да намаляват цените. Те нямат спешна нужда да продават и обявените цени са претърпели само лек спад.

Купувачите от своя страна не искат да купуват в несигурни времена. Някои от тях се надяват на по-сериозни намаления в цените, които може и да не се случат. В София и Пловдив цените на апартаментите са паднали с едва 1% през изминалите 2 месеца.

В Русе е отбелязан най-малък спад - малко над половин процент в сравнение с периода 13 януари - 12 март.

По Черноморието обаче има малко по-голям спад, вероятно заради засегнатия туристически сезон тази година. В Бургас е отбелязан спад от 4% на апартаментите в града. Варна отбелязва спад на цените с почти 6% за същия период.

Цените на апартаментите в Стара Загора са били повлияни най-много от кризата Covid-19 в България. Средните обявени цени за продажба в града са паднали със 7%.

Как пазарът на имоти у нас преминава постепенно в онлайн режим?

Как пазарът на имоти у нас преминава постепенно в онлайн режим?

Една от водещите компании в страната вече има система за дистанционно сключване на предварителен договор

Цени при наемите

При наемите се забелязва по-бърз и рязък спад на цените, отколкото при продажбите, тъй като те са по-ликвидни. По данни на платформата спадът в наемите в страната в месеца след 13 март до 20 април възлиза на 9%.Пазарът започна да се съвзема и в момента квартирите в страната се предлагат на нива 6% по-ниски от тези преди началото на кризата.

Най-голям спад има на наемите в Бургас - 6%, следвани от софийските квартири - 4%. В Пловдив цените на наемите са паднали с 1%, а във Варна с половин процент. Наемите в Стара Загора са запазили нивата си отпреди кризата, а в Русе те дори са се повишили с 3%. Важно е да се отбележи, че някои наемодатели намалят размера на наема за периода на извънредното положение. Това важи както за стари наематели, така и при подписването на нов договор.

Airbnb жилища

Друга интересна тенденция е навлизането на airbnb жилища на пазара за дългосрочно отдаване. Тези жилища обикновено са по-луксозни и това може да повлияе на цените на квартирите в по-високия клас. Особено, ако отново има периоди на блокаж на туристическия сектор в близките месеци.

Да очакваме ли спад в цените на имотите у нас, заради последствията от коронавируса?

Да очакваме ли спад в цените на имотите у нас, заради последствията от коронавируса?

Надценените имоти в София и някои големи градове може и да загубят по 5-10 % от сегашната цена

Прогнози

С премахването на мерките, свързани с коронавируса се очаква пазарът на имоти в България да се върне към нормалния си ритъм, а някои предвещават дори бум от отложени сделки. Продължителни карантинни мерки рискуват трайно затваряне на бизнеси и по-висока безработица, като това ще има по-сериозни последствия и върху жилищата.

В момента обаче сме свидетели на безпрецедентна ситуация и всички прогнози за пазара на имоти са трудни, тъй като той зависи повече от решенията на политици и епидемиолози, отколкото пряко от участниците на пазара.