Американската инвестиционна компания Portico Investments скоро може да стане собственик на значително портфолио от търговски площи в Румъния. 

Компанията, която е част от групата с дейност във финансовата индустрия Washington State Investment Board, е започнала втори кръг от преговори за придобиването на девет магазина в северната ни съседка на германската ритейл група Metro.

Търговската верига иска да продаде част от тях или да ги даде на лизинг, съобщава местното издание Romania Insider.

Към транзакцията, изчислявана на над 100 милиона евро, интрес има и местният бизнесмен и румънски милиардер Йор Тирияк. Според някои източници обаче той се е отказал от наддаването за портфолиото.

Metro продаде за €250 милиона свои магазини в Източна Европа, а след това ги нае обратно

Metro продаде за €250 милиона свои магазини в Източна Европа, а след това ги нае обратно

Обектите се намират в Полша, Унгария и Чехия

Мрежата на Metro Cash & Carry в Румъния включва 32 магазина в 24 града в страната, като два от тях са наети и не са нейна собственост. Цялото портфолио на групата, което се продава в страната, е с обща площ от около 90 000.

Преди година и половина дъщерното дружество на германската търговска верига Metro Properties продаде 11 магазина в Полша, Унгария и Чехия на австрийската FLE.

Тогава купувачът плати над 250 милиона евро за търговските обекти, като след сделката Metro продължи да ги ползва като наемател. От въпросните 11 магазина 5 се намират в полските градове Варшава, Вроцлав, Краков и Любин под марката Makro Cash & Carry, 3 са в Будапеща и още 3 - в Прага.