Дъщерното дружество на германската търговска верига Metro - Metro Properties, е продало 11 свои магазина в Полша, Унгария и Чехия на австрийската FLE, която е част от инвестиционната група LFPI,става ясно от официално съобщение на групата. 

Купувачът е платил над 250 милиона евро за търговските обекти, като след сделката Metro ще продължи да ги ползва като наемател.

От съобщението става ясно, че от тези 11 магазина 5 се намират в полските градове Варшава, Вроцлав, Краков и Любин под марката Makro Cash & Carry, 3 са в Будапеща и още 3 - в Прага.

"Имотните пазари доближават исторически ниска доходност. Много от нашите активи са напълно разработени. Като се възползваме от здравия имотен пазар, можем да използваме силната си позиция, за да направим нови инвестиции и да се насочим към нови проекти", посочва финансовият директор на Metro Properties Юрген Шварце.

"Продажбата на избрани активи от нашето портфолио в Централна и Източна Европа е един пример за глобалната ни стратегия", допълва той.

Metro отказва предложение на чешки милиардер да бъде придобита за 5,8 милиарда евро

Metro отказва предложение на чешки милиардер да бъде придобита за 5,8 милиарда евро

От управителния и надзорния съвет на компанията призовават акционерите им да откажат предложението

Междувременно през юли веригата отказа предложение за придобиване от компанията EP Global Commerce, която е собственост на чешки и словашки инвеститори. Тя предложи да плати 5,8 милиарда евро за бизнеса на групата.

От управителния и от надзорния съвет на Metro препоръчаха техните акционери да не приемат направената оферта. Като причина беше посочена предложената цена, която "подценява" компанията.

Metro отвори първите си два обекта на българския пазар през 1999 година. Днес тя има по два магазина в София и Пловдив, както и по един в Бургас, Варна, Русе, Плевен, Велико Търново, Стара Загора и Благоевград. В Хасково и Добрич през 2010 година бяха открити първите два магазина МЕТРО Компакт.

Освен това компанията има и 2 специализирани бази в курортите Банско и Слънчев бряг.

Metro има 760 магазина в 25 страни в Европа и Азия.